Epres-áfonyás pavlova torta

Kívül roppanós, belül krémes habcsók, tejszínhab vagy mascarponekrém és friss gyümölcsök a tetején: ilyen egy tökéletes Pavlova. A világ egyik legegyszerűbb süteménye. Nem kell gyúrni, dagasztani, csak nagyjából egy jó habverő, néhány tojásfehérje és porcukor kell hozzá. Bármilyen idénygyümölccsel díszítheted! Könnyű és finom!

A tortát Anna Pavlova orosz balerináról nevezték el, aki korának legnagyobb balerinája volt. A törékeny, kecses balerina társulata az 1920-as években Ausztrália és Új-Zéland területén turnézott, tiszteletére pedig készítettek egy nagy, kerek, habcsókos édességet, krémes tejszínhabbal és gazdag gyümölcsfeltéttel. Ez lett a Pavlova-torta.


A tejszínhabos eredeti változat helyett mi most egy lágy, citrusos mascarponekérmes verziót hoztunk el nektek, mely savanykás íze tökéletesen kiegyensúlyozza az édes, de mennyeien finom habcsókos alapot.

A pavlovához: 6 tojásfehérje, 30 dkg porcukor, 1 evőkanál kukoricakeményítő, csipet só 
A mascarponekrémhez: 25 dkg mascarpone krémsajt, 1 citrom reszelt héja, fél lime leve, 2-3 evőkanál görög joghurt
A díszítéshez: 25 dkg friss eper, 2 maréknyi áfonya, de ízlés szerint más idénygyümölccsel is készíthető
A megadott mennyiség egy 20 cm-es pavlovához elegendő.



1. A sütőt előmelegítjük 140°C-ra. Egy sütőlemezre sütőpapírt terítünk.

2. A tojásfehérjéket robotgépben közepesen kemény habbá verjük. Beleszitáljuk a kukoricakeményítőt, hozzáadjuk a sót, és folytatjuk a habverést. A porcukrot innentől kanalanként adagoljuk a habhoz, minden adag után jól eldolgozva, hogy fényes, fehér, stabil állagot kapjunk.

3. Az előkészített sütőlemezen kevés habbal rögzítjük a sütőpapírt, hogy ne csúszkáljon, majd a felvert tojáshabot habkártya segítségével kerek, körülbelül 20 cm átmérőjű, 8–10 cm magas formára kenjük. A közepén hagyunk egy kisebb mélyedést, hogy a tölteléket később bele tudjuk halmozni. Körülbelül 1 óra alatt készre sütjük, és résnyire nyitvahagyott sütőben hagyjuk teljesen kihűlni.

4. A krémhez a mascarponét, a citrom reszelt héját, a lime levét és a joghurtot robotgépben lágy, kenhető állagúvá keverjük. 

5. Tálaláskor a pavlova közepére és tetejére halmozzuk a mascarponéskrémet és végül friss gyümölcsökkel díszítjük.

Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Epres-áfonyás pavlova torta Epres-áfonyás pavlova torta Reviewed by Vágj Bele! on április 14, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.