Végre egy Nespresso kompatibilis kapszula, amelyik megugorja a lécet!

Az otthoni kávé készítés egyik legegyszerűbb módja a kapszulás kávéfőző használata. Csábító megoldás, hiszen éttermi élményt nyújtó presszó vagy más kávés ital is könnyen, szaktudás nélkül elkészíthető egy kompakt gép segítségével. A műfaj legnagyobb szakértője a Nespresso, amely több mint 40 éve szabadalmaztatta ezt a technológiát. A kizárólagos szabadalom lejártával sorra jelentek meg a vetélytársak a piacon. Egyre több gyártó forgalmaz saját névvel ellátott kapszulás készüléket és hozzá való kávékat. Kaphatók Nespresso gépekkel kompatibilis kapszulák is. Sajnos sok alumínium helyett műanyag kapszulába zárt kommersz minőségű kávé lepte el a piacot. Ez számomra kicsit olyan, mintha egy prémium kategóriás autóba műszálas, rikító üléshuzatot tennének. A műfaj megítélésének sem tettek jót ezek az alternatívák. Szerencsére mára jobb minőségű termékek is megjelentek. A cikk apropóját az egyre bővülő választékban kapható L’OR kávékapszulák adták. Ez számomra az első alternatíva, amely hasonló élményt nyújt ízben és csomagolásban, mint a Nespresso.


Először is nézzük, hogy mi szól a kapszulás kávék használata mellett és mik az érvek ellene. Gyakorlatias előny az egyszerű elkészíthetőség. Nem kell reggelente hosszasan bíbelődni a kávéfőzéssel. Elég csak friss vízről gondoskodni, kiválasztani a kívánt kávét és megnyomni a gombot. Az ínyencek szerint a kávé elkészítésének szertartása is ugyanolyan fontos, mint a fogyasztása. Ez valóban egy másfajta szintje a kávézásnak. Viszont szükséges hozzá legalább egy profi daráló és kávégép, ami drága mulatság. A karbantartásuk pedig törődést igényel. Természetesen mindegyik kávékészítési módnak megvan a helye és a létjogosultsága.

Számomra a másik előny a változatosság. Mióta kapszulás kávét fogyasztok, többféle kávét tartok otthon. Legtöbbször 5-6 fajtából választom ki a hangulatomnak megfelelőt. Élvezem, hogy új típusokat fedezek fel és bátrabban kísérletezek. A prémium márkák jó minőségű kávék felhasználásából készülnek. Ezekre a világ kávétermésének 5%-a alkalmas.


Sokan kritizálják környezetvédelmi szempontból ezt az alternatívát. Harcos kedvű környezetvédők lelkesen osztják meg a kissé átgondolatlan érvekkel alátámasztott írásokat. Valójában a Nespresso és az L'OR kapszula is alumíniumból készül, ami teljes egészében újrahasznosítható. A leadott alumíniumkapszulák számos hazai termék alapanyagaként kelnek új életre. A zacc pedig komposztálás útján használható fel. Ráadásul a készülék karbantartása sem igényel havonta több liter ivóvizet. Nem kell elmosni a készülék alkatrészeit használat után. Elegendő évente néhány alkalommal vízkőteleníteni.

És most egy gyors összehasonlító áttekintés.

Választék:
Mindkét alternatíva kellően széles kínálattal rendelkezik. Az enyhébb pörkölésűtől az intenzívebb fajtákig megtalálhatók különböző ízvilágú kávék. Rövid és hosszú kávéhoz ajánlott fajták is szerepelnek minkét palettán. Kifejezetten a különleges termőterületekre koncentráló kapszulák is felfedezhetők, bármelyiket választjuk.


Elérhetőség:
A Nespresso kapszulák a fővárosi üzletekben vásárolhatók meg személyesen. Emellett házhozszállítással bárhonnan kényelmesen hozzáférhetők. A L’OR kapszulák a nagyobb élelmiszer áruházakban kaphatók.

Ár (a cikk írásakor):
Nespresso: 120-140 Ft
L’OR: 90-120 Ft (akciótól függően)

Reggelente én a lungora esküszöm, mindenféle ízesítés nélkül. Ez egy 110 ml-esre lefőzött hosszú kávé. A L'OR kínálatában jelenleg kétféle változat kapható erre a célra. Az egyik egy erőteljesebbre pörkölt, fűszeres, pirított mogyorós aromákkal rendelkező Lungo Profondo. A Nespresso kínálatához hasonlítva leginkább az Envivo Lungo-val hasonlítható össze. A másik a lágyabban pörkölt, könnyedebb Lungo Elegante. A virágos és gyümölcsös aromái miatt egyértelműen a Nespresso Vivalto Lungo-val hozható párhuzamba.

A L'OR presszó választéka közül kiemelném a Papua New Guinea kapszulát. Számomra ez az egyik legizgalmasabb a kínálatban. Talán a vulkanikus termőterületnek köszönhető az egyedi ízvilága. Karakteres, mégis lekerekített ízű kávé. Leginkább gyümölcsös, kissé édes-fás ízjegyekkel. Nálam abszolút telitalálat egy különlegesebb alkalomhoz.

A mindennapi kávézáshoz is van miből választani. Egy ebéd utáni erős és intenzív presszóhoz a csokoládés aromákat rejtegető Supremo, a fűszeresen friss Ristretto, az összetett Colombia és a szenvedélyes Forza áll rendelkezésre. Ha lágyabb ízélményre vágyunk, akkor a selymes Satiano, a szinte édeskésen harmonikus Delizioso és a citrusos jegyeket is hordozó Splendente közül bármelyik kitűnő választás.


Összességében pozitív fejlemény, hogy elérhető a piacon egy-egy színvonalas alternatíva. A fogyasztó és a gyártó szempontjából is hasznos mozgatóerő az egészséges konkurencia. A Nespresso esetében előny a termékhez hozzáadott szolgáltatások és élmények sora. A L’OR esetében pedig a könnyű elérhetőség. Fogyasztóként nem feltétlenül kell döntenünk és eredményt hirdetnünk. Elég, ha élvezzük a bővebb kínálatot és a választás szabadságát.



Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Végre egy Nespresso kompatibilis kapszula, amelyik megugorja a lécet! Végre egy Nespresso kompatibilis kapszula, amelyik megugorja a lécet! Reviewed by Vágj Bele! on április 14, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.