Mini máglyarakás torták

A máglyarakás annyira klasszikus és hagyományos édesség, hogy szerintem nincs ember, aki nem kóstolta volna már valaha az életében. Lényegében egy felturbózott kenyérpuding: szikkadt kifli az alapja, tejjel, almával és tojáshabbal. Kifli helyett használhatunk szikkadt kalácsot, brióst, az alma helyett kipróbálhatjátok körtével vagy erdei gyümölcsökkel, és a tejet is dúsíthatjátok tejszínnel, olvasztott vajjal, csokoládéval. A máglyarakás határtalan lehetőségeket foglal magában, érdemes kísérletezni vele. A süti a nevét állítólag a tetejére kerülő kissé megpirult tojáshabról kapta, ami úgy néz ki, mint egy parázsló máglya. Hát ha így van, legyen… :) Bárhonnan is származik a nevének az eredete, egy biztos, hogy isteni finom, gyorsan elkészül és még mutatós is.



Az alaphoz: 4-5 db kifli, 3 dl tej, 3 db tojássárgája, 1 db citrom reszelt héja, 5 dkg porcukor, 6-8 evőkanál lekvár (ízlés szerint, lehet: szilva, barack, erdei gyümölcs, stb.), 3 db alma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál méz, 6-8 evőkanál darált dió
A tojáshabhoz: 2 db tojásfehérje, 2 evőkanál porcukor
A megadott mennyiség 4 db mini tortához, vagy egy darab 18-20 cm-es kapcsos tortaformához elegendő.



1. A kifliket felkarikázzuk. Egy nagy tálban összekeverjük a tejet, a tojássárgáját, a porcukrot és a reszelt citromhéjat.

2. Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházát és kisebb kockákra vágjuk. Egy forró serpenyőbe dobjuk a vajat, a mézet és a fahéjat, erre jön az alma. Pár perc alatt kissé megpuhul.

3. A kiflikarikákat beáztatjuk a tejes keverékbe. Egy sütőlemezt sütőpapírral leborítunk és elrendezzük rajta a kis formákat. (Én kör alakú ételformázó gyűrűket használtam, hasonlóan mint a málnahabos tortácska esetében, link ITT.) A kifli egyharmadát a mini tortaformák aljába pakoljuk. Pár teáskanál levárt rakunk rá, majd egy réteg almát, ezután megszórjuk dióval, újra kiflis réteg jön, erre lekvár, alma és dió, végezetül pedig lezárjuk a maradék kiflivel.  Az egészet betoljuk a 180°C-os sütőbe és kb. 20 percig sütjük.

4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük 2 kanál porcukorral, nyomózsákba kanalazzuk és kis halmokat nyomunk a tortácskák tetejére (vagy egyszerűen csak elkenjük rajta), majd visszarakjuk a sütőbe kb. 10 percre, amíg aranybarnára pirul a hab teteje.

Ha nincs otthon mini formánk, készíthetjük az egészet egy kb. 18-20 cm átmérőjű kapcsos tortaformában is. Ekkor is béleljük ki a formát sütőpapírral és a rétegeket hasonlóan osszuk el.

Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Mini máglyarakás torták Mini máglyarakás torták Reviewed by Vágj Bele! on február 10, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.