Mogyorós tiramisu roppanós grillázzsal


Ha üvegbe zárva próbálom elképzelni Olaszországot, akkor nem egy felrázható gömb jut eszembe a Colosseummal. Sokkal inkább egy pohár zamatos és frissítő tiramisu. Benne van minden, ami jellemzi Itáliát: roppanós piskóta, zamatos kávé, lágy mascarponekrém.

Ennek a desszertnek a történetét számos legenda övezi. Egy biztos: mára már nem csak az olaszok kedvence, hanem az egész világot meghódította. Az elkészítése nagyon egyszerű. A végeredmény nem az ügyességen, sokkal inkább az összetevők minőségén múlik.


Római kiruccanásunk alkalmával megkóstoltuk a pisztáciás és az epres változatát is. Ha még nem olvastad el, ITT találhatod meg az élménybeszámolónkat. Most egy intenzív mogyorós verziót mutatunk be Nektek, amely garantáltan feldob mindenkit. Különlegessége az, hogy három módon is megjelenik benne a mogyoró: likőr, krém és grillázs formájában.

50 dkg mascarpone krémsajt, 6 db tojás szétválasztva, 4-6 evőkanál porcukor, 1 kávéskanálnyi vanília kivonat, 40 dkg babapiskóta, 2 dl presszó kávé, ízlés szerint mogyorólikőr vagy mogyoró aroma, 10 dkg darált mogyoró
A grillázshoz: 10 dkg kristálycukor, 4-5 maréknyi durvára vágott mogyoró
A megadott mennyiség 5-6 kehelyhez elegendő.

1. A grillázshoz a mogyorót 160-180°C-os sütőben pár perc alatt megpirítjuk. Még langyosan dörzsöljük le a héját és ha kihűlt vágjuk durvára. A kristálycukort kevergetés nélkül egy tapadásmentes serpenyőben karamellizáljuk meg. Ha már kezd aranybarna színe lenni, adjuk hozzá a mogyorót és vékony rétegben öntsük sütőpapírra. Hagyjuk teljesen kihűlni. Megkeményedés után törjük durvára aprítógépben vagy mozsárban.

2. A krémhez a tojások fehérjéből kemény habot verünk. A tojások sárgáját a cukorral és vanília kivonattal keverjük ki fehéredésig. Adjuk hozzá a mascarponét és a darált mogyorót. Végül óvatosan  forgassuk bele a felvert tojásfehérjét is.

3. A babapiskótákat mártsuk egyenként a mogyorólikőrrel vagy a mogyoróaromával ízesített kávéba. Rendezzük őket poharakba vagy egy nagyobb üvegtálba, krém rétegekkel felváltva. A tetejére szórjunk pirított mogyorós grillázst.


Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Mogyorós tiramisu roppanós grillázzsal Mogyorós tiramisu roppanós grillázzsal Reviewed by Vágj Bele! on április 01, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.