Barackos Túró Rudi torta

Tegye fel a kezét akinek nagy kedvence volt akár most, akár gyerekkorában a Túró Rudi! Mi az elsők között jelentkezünk, mert a mai napig rajongunk érte. Bárcsak tovább tartana kedvenc édességünk egy-két falatnál! Ezt a kívánságot teljesíti a most bemutatott desszert. Egy nagy szeletben sokáig élvezhetjük a fenséges túrókrémet és a roppanós csokoládét. A barackos töltelék tovább fokozza az élményt. Ráadásként korona a tetején az omlós meringue.


Hozzávalók:
a piskótához: 6 tojás, 12 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 15 dkg liszt
a barackos pudinghoz: 25 dkg őszibarack (befőtt), 4 dl baracklé, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor
a díszítéshez: 6-8 evőkanál baracklekvár, 10 dkg étcsokoládé
a meringue (habcsók) díszítéshez: 55 g tojásfehérje (ez kb. 2-3 db közepes méretű tojásnak felel meg), csipet só, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg porcukor, 25 ml víz
A megadott mennyiség egy 22 cm-es tortához elegendő.


Elkészítés:
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját. Végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. A masszát 2 db 22 cm-es átmérőjű kör alakú tortaformába simítjuk és 170°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 14-16 perc alatt. A piskóta lapokat teljesen kihűtjük.

2. A barackos pudinghoz felkockázzuk a barackot, összeforraljuk 3 dl baracklével és a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl baracklében elkevert vaníliás pudingporral. Még melegen a kapcsos tortaforma aljára helyezett egyik piskótalapra kenjük, és befedjük a másik lappal. Hűtőszekrénybe rakva kihűtjük.

3. A krémhez áttörjük a túrót, simára keverjük a cukorral és a citromhéjjal, majd óvatosan beleforgatjuk a habfixálóval kemény habbá vert tejszínt. A krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát.

4. A torta oldalát olvasztott étcsokoládéval díszítjük. Ehhez a csokit vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd habzsákba töltve még melegen a túrókrémre nyomjuk. Hagyjuk szépen végigfolyni a csokit a torta szélén.

5. A meringue-hez feltesszük melegedni a kristálycukrot a vízben. Miután elolvadt a cukor, és forrni kezd, cukorhőmérővel ellenőrizzük a hőmérsékletét. Vegyül le a tűzről, amikor eléri a 118°C-ot. 115-120°C közötti szirupot kell használnunk.

6. A szirup melegítése közben kezdjünk el robotgépben felverni a szobahőmérsékletű tojásfehérjét. Miután hab állagot ér el (nincs benne folyékony tojásfehérje), adagoljuk hozzá az átszitált porcukrot kis részletekben. A kemény habhoz lassan csurgassuk hozzá a forró cukorszirupot, miközben nagy fordulatszámon verjük a keveréket. Folytassuk a habverést 10 percig, tartva a fordulatszámot. Ez idő alatt lehűl a hab. Kemény és fényes tojáshabot kapunk, ami tartja a formáját.

7. Töltsük habzsákba és nyomjunk apró halmokat tetszőleges formájú nyomócsövet használva. Szárítsuk ki 90°C-os sütőben 90-120 perc alatt.

8. Helyezzük a meringue darabkákat a torta tetejére és nyomjuk ki baracklekvárral a közöttük levő részt.

Tipp:
A habcsókokat a sütőbe helyezés előtt flambírozó pisztollyal (szakácsfáklyával) karamellizálhatjuk. Így izgalmasan kontrasztos mintát kapnak.



Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Barackos Túró Rudi torta Barackos Túró Rudi torta Reviewed by Vágj Bele! on október 26, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.