A tiramisu olasz neve átvitt értelemben azt jelenti, dobj fel. Ezt úgy értelmezhetjük, hogy a benne lévő kávé kicsit felpörgeti a fogyasztóját. A tiramisu tipikusan az az édesség, melyet sütés nélkül még a legügyetlenebbek is mesterien el tudnak készíteni. Íme egy epres verzió, ami igazán krémes, habos, édes és tökéletes.
Hozzávalók:
a krémhez: 50 dkg mascarpone, 4 db tojás, 10 dkg porcukor, csipet só, vanília őrlemény, ízlés szerint amaretto likőr (kihagyható)
az összeállításhoz: 2 dl frissen főzött kávé, 20 dkg amaretti keksz (helyettesíthető babapiskótával), 30 dkg eper
A megadott mennyiség 4 nagyobb adaghoz vagy 6 kisebb adaghoz elegendő.
Elkészítés:
1. A kávét öntsük egy tábla és hagyjuk kihűlni. Az epret alaposan mossuk meg, és vágjuk félbe.
2. A tojásokat válasszuk ketté. Adjuk a cukrot a tojássárgájához és habosítsuk fehéredésig. A fehérjét egy csipet só hozzáadásával verjük kemény habbá.
3. A cukros tojássárgáját alaposan keverjük el a mascarponéval és az amaretto likőrrel, majd mehet hozzá tojásfehérjehab fele, amivel fellazítjuk, ezután lazán beleforgatjuk a hab másik felét is, ügyelve, hogy ne törjük össze a habot.
4. A kekszeket 2-3 másodpercre a kávéba mártjuk, majd az üvegek aljára sorakoztatjuk. Kezdődhet is a rétegezés, a kekszes alapra jöhet egy kis krém, majd az eper. (Ha igazán mutatós desszertet szeretnénk, akkor érdemes az epret a vágott felével kifelé, szépen egymás mellé sorakoztatni körben az üveg falánál.) Az epret követően jön egy újabb adag keksz, majd ismét krém és eper. Végezetül krémmel zárjuk, díszítésként pedig kekszet és egész epret használunk. Pár óra hűtőbe rakjuk. (Ha babapiskótával dolgoztunk legjobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük, hogy jól összeérjenek az ízek.)
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!