Stollwerck szelet

Budapesten, a Fehérvári úton 1926-ban létesített csokoládégyárat a kölni Stollwerck cég. A cég magyarországi pályafutása nem mondható hosszúnak, mert 1939-ben kivonult a magyar piacról. Ennek ellenére sokan továbbra is "stolinak" becézték az általa kitalált barna, négyszögletes tejkaramellát, melyet a háború után a szerencsi gyárban készítetek.

A következő receptben bemutatott sütemény az ő névjegyüket viseli. Számos változat fellelhető Stollwerck szelet néven. Vannak verziók melyek szerint kell kakaós máz a sütemény tetejére, másik szerint nem. Olyanról is hallottunk már, aminek világos, fehér a tésztája. Nálunk most a hagyományosnak mondott barna, kakaós tésztás, azonban máz nélküli verzió készült el, így ezt osztjuk meg.


Hozzávalók:
a kakaós tésztához: 35 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 dkg kakaópor, csipet só, 5 g szódabikarbóna, 4 dkg vaj, 1,5 dl tej
a krémhez: 4,5 dkg liszt, 1,5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliáscukor, 1 tojássárgája, 5 dl tej, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, ízlés szerint rum vagy rumaroma
a rétegzéshez: fél dl langyos tej
A megadott mennyiség egy 20 x 30 cm-es süteményhez elegendő.


Elkészítés:
1. A tésztához a száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet. Addig gyúrjuk, míg teljesen összeáll. 5 egyforma részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen 2 mm vastagságúra nyújtjuk mindegyik lapot. A kinyújtott tészta mérte kb. 20 x 30 cm legyen. A lapokat egyenként sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd külön-külön 175°C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 12-14 perc alatt kisütjük. A kisült lapokat lecsúsztatjuk a tepsiről, és hagyjuk teljesen kihűlni. Nem kell megijedni, ha elsőre nagyon keménynek és száraznak tűnnek a lapok, ez így tökéletes.

2. A krémhez a lisztet és a keményítőt elkeverjük a kristálycukorral és a vaníliacukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és felöntjük kevés hideg tejjel. Csomómentesre keverjük, a maradék tejet pedig feltesszük forrni. Amikor forró, egy keveset öntünk a tojásos-lisztes keverékhez, majd visszaöntjük az egészet a forró tejbe, és sűrű krémmé főzzük. Amikor a krém puding sűrűségűvé válik, levesszük a tűzről és frissen tartó fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Nagyon fontos, hogy amikor újra dolgozunk vele, a krém közepe is hideg legyen, különben kicsapódik belőle a vaj.

3. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd amikor kifehéredett hozzáadjuk a főzött krémet és a rumot, és jól összekeverjük.

4. A kész krémet 4 részre osztjuk, és lerétegezzük vele a lapokat. Minden rétegnél alaposan nyomjuk rá a tésztát az előző krémes rétegre. Így nem lesz közöttük levegő és könnyen lehet majd szeletelni.
Érdemes a lapokat a rétegezés előtt megkenni egy kevés langyos tejjel, így puha és szépen szeletelhető lesz a desszertünk.

5. Az összeállított süteményt célszerű egy éjszakára a hűtőbe rakni. Tálaláskor négyszög alakúra vágjuk, majd fogunk egy papírlapot, letakarjuk a szeletek egyik oldalált és így hintjük meg porcukorral a tetejüket.




Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Stollwerck szelet Stollwerck szelet Reviewed by Vágj Bele! on február 14, 2021 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.