A mille-feuille (ejtsd: millföj) jelentése ezer levél, ami valójában nem más, mint a franciák krémese. Az eredeti tészta elkészítése kicsit macerás folyamat, de szinte ugyanolyan eredményt érhetünk el egy jó minőségű bolti leveles tésztával is. Nagy különbsége a nálunk népszerű krémessel szemben, hogy a levelestészta-rétegeket karamellizálják, ettől ropogósabb és finomabb lesz.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhModaxOW8KJ4GE2_sTJEvhiv17Mm3XW1eTkUF_S_c7sde8KPRzzXO8XfQI5j6WJXlSNd3OyscrKXRvppnhNBsMXKkPvqQHjnYoNTVgDwVwV-cKMv8Ka5Ah8MCYzOa7Gp-gfll9Mek4PjA/s1600/Mini+ribizlis+mille+feuille_11-7680.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxU4sHSYlVBbDbWSlfYZ5sUzrH_zXfWrbfu4e6_3gQBPIxz8fxuQw-J4e3gu_hsNgnflcrB2KIWyotyrUzQMh7WsQY2HtwF-n_m8rMPvu0mIDCl1JrKA8dfV31QGEIamr2N6yy4gGDf7A/s1600/hozzavalok.png)
1 csomag leveles tészta, kristálycukor, 25 dkg mascarpone, 250 ml habtejszín, 10 dkg porcukor, 1 db vaníliarúd, 30 dkg friss ribizli
A megadott mennyiség 6-8 darabhoz elegendő.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwIJctWKMLuQzeNSW3Bn4r4K9wswDtaa1FGH-85Bt7JxBAVzFk1JIwjBiy14p3q8dGr7rq8S3hlxzARSVIJ-dxlnB2IrFT5xDkWm0rKE_2szvemzmFYGm9JvNE8sfiV4yaFEV1XxPHPMA/s1600/elkeszites.png)
1. A leveles tésztát kihajtogatjuk és kb. 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. Egy tepsire sütőpapírt rakunk, megszórjuk cukorral, rárakosgatjuk a tésztakorongokat, megszórjuk ezt az oldalukat is cukorral, rárakunk még egy sütőpapírt és nehezékként egy másik tepsit. 165°C-ra előmelegített sütőben 12 percig sütjük, majd levesszük a tepsit és a sütőpapírt, szórunk rá még egy vékony réteg cukrot. 190°C-os sütőben készre sütjük a korongokat, további kb. 10 perc alatt.
2. A tejszínből kemény habot verünk, majd a mascarponéval, a vaníliarúd kikapart magjaival és a porcukorral stabil krémmé keverjük. A korongokat kettesével párosítjuk, az egyik korongra nyomunk egy nagy adag krémet csillagcsöves nyomózsákból, körberakjuk a szélét ribizli szemekkel, rányomunk egy másik korongot, amire kerül egy kevés krém, egy fürt ribizli és egy leheletnyi porcukor!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpwDRrsiRjg8QYfWyyaiy0v-QuW_G8h9KUVupzUh_SNE9hXVuEKrxdHmaNitmYaVPX4Z2SwTMWmwnnQx6Seb2RoMIOLbAHEd-SutGAXeR6dmIyurR12KKSgNC0pcY03_yKxaDGrGUEEXk/s1600/tipp.png)
Ribizli helyett készíthetjük eperrel, málnával, szederrel vagy akár áfonyával is.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQqOld4qoGSKqbwDOeSW0FxaeLmaAV_NxQO47gBZbLavqILlNrou-MaJ1XLj5TpcRnkq55dxtZdMNfcnCFn07S4NoUSPOFz8PAjpLEmujwGRlGE7vBRXx9YuY9rFXO-VsuBVVVJpwLLKw/s1600/facebook_link.png)
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!