Áfonyás házi rétes

Bizonyára Ti is ismeritek az "Aki nem lép egyszerre..." kezdetű népdalocskát. A következőkben egy jól bevált és sokszor tesztelt házi rétes receptet hoztunk Nektek. Azt mondják, hogy a jó rétesnek enyhén aranyszínű, szinte hártyavékony a tésztája. Nem szakad szét, ha kézbe vesszük, és roppan, amikor beleharap az ember. A töltelék pedig tömény, ízes és egyben van. Az alaptészta elkészítéséhez egyetlenegy, ámde nagyon fontos tanáccsal kell szolgálnunk, ami az igazi házi rétes titka is egyben. Beletesszük-e a szívünket, lelkünket, rá tudunk-e koncentrálni a tésztára, hogy megfelelő legyen az állaga? Ha mindezt sikerül megvalósítanunk, utána a többi már gyerekjáték lesz :)


Kézzel húzott rétestészta alaprecept

Hozzávalók:
40 dkg liszt (BL55) + a nyújtáshoz, 1 tojás, 2,5-3 dl langyos víz, csipet só, 2 evőkanál olaj + a kenéshez, 1 teáskanál ecet (10%-os)
A megadott mennyiség 2 rúdhoz (kb. 12 szelethez) elegendő.

Elkészítés:
1. A lisztet és a sót egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a vízben feloldott ecetet. Belekeverjük a tojást és az olajat. Sima tésztává dolgozzuk. Akkor jó, ha szép fényes és elválik az edény falától. Ha túl lágy lenne a tészta, kevés lisztet adunk közben hozzá. Ha túl kemény, akkor kevés meleg vizet kanalazunk bele. 30 percig pihentetjük letakarva szobahőmérsékleten.

2. Tiszta abroszt terítünk az asztalra. Enyhén meghintjük liszttel. A tésztacipót a kézfejükre fektetjük, és elkezdjük széthúzni. Az abroszra téve az ujjbegyünkkel elkezdjük vékonyítani. Ne a körmünkkel, mert az könnyen kiszakítja! Amikor a közepe elvékonyodott, fokozatosan nyújtjuk a széle felé, és körkörösen az asztalt körbejárva vékonyra nyújtjuk a tésztát. Körülbelül 60x60 cm-es kockára húzzuk úgy, hogy a pereme túllógjon az asztalon. Egy-két percig pihentetjük, majd a vastag részt, ami lelóg az asztalról, levágjuk.

3. A tésztát megkenjük olajjal. A tölteléket a rétes szélére rakjuk egy csíkban. (Az áfonyás-rizses töltelék receptért görgess kicsit lejjebb!) Másféle töltelék esetében szét is teríthetjük rajta.

4. Az abrosz segítségével görgetve feltekerjük, majd a rudat kettévágjuk a tepsi méretéhez igazítva. Mindenképp feltekerés után vágjuk, mert egyébként összeugrik a tészta, és nem lehet tölteni.

5. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a rudakat. Olajjal lekenjük, 180°-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.


Áfonyás-rizses töltelék

Hozzávalók:
1,5 bögre rizs, 1 bögre víz, 3 bögre tej, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg áfonya (friss vagy fagyasztott)
A mennyiségeket 3 dl-es bögrével mérjük ki. Ez a mennyiség a fenti rétestésztához (2 rúd) elegendő.

Elkészítés:
1. A megmosott rizst egy bögre vízzel főzni kezdjük. Amint felforrt, folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet, amivel puhára főzzük.

2. Mikor puha, hozzákeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. Félretesszük hűlni, majd óvatosan beleforgatjuk az áfonyát.


Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Áfonyás házi rétes Áfonyás házi rétes Reviewed by Vágj Bele! on március 28, 2020 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.