Diós-citromkrémes torta

A lemon curd, vagyis citromkrém az angoloknak köszönhetően került a világ konyháiba. Ők egyszerűen pirítósra kenik és reggelire fogyasztják, de természetesen süteményekbe is töltik. Ez egy igazán selymes, bársonyos, magával ragadó, savanykás finomság. Nálunk sokszor készül, most egy frissítő nyári desszerthez a diós-citromkrémes tortácskához használtuk.


Hozzávalók:
a piskótához: 7,5 dkg darált dió, 9 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 7,5 dkg vaj, 2 db tojássárgája, 1 dl tej, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, csipet fahéj
a citromkrémhez: 9 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 1,5 dl citromlé, 3 db citrom reszelt héja, 4 db egész tojás, csipet só, 3 lapzselatin, 2 dl habtejszín
a díszítéshez: tojásfehérje hab (1 db tojásfehérje, csipet só és kb. 10 dkg porcukor)
A megadott mennyiség egy 18 cm-es tortához elegendő.


Elkészítés:
1. A piskótához robotgép segítségével habosítsuk ki a vajat és a porcukrot, majd keverjük hozzá a tojássárgáját. Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, darált dió, fahéj, majd a tejjel felváltva adagolva keverjük a tojásos masszához. 

2. Tegyünk egy sütőlemezre sütőpapírt, majd helyezzük a közepére a kivajazott és kilisztezett tortagyűrűt. Kanalazzuk a formába a tésztát és simítsuk el. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 25-30 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük.

3. Amíg sül a piskóta készítsük el a lemon curd-öt (citromkrém). Ajánlott maghőmérőt használni, nehogy rántotta legyen a végeredmény :) Öntsük egy edénybe a citrom levét, a citrom héját, a cukrot, a tojásokat és a sót majd keverjük alaposan össze. Folyamatos kevergetés mellett közepes lángon melegítsük, amíg sűrűsödni kezd. Vigyázzunk, hogy 76°C-nál ne melegítsük jobban, mert akkor megfő benne a tojás. Ha elértük a 76°C-ot, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a hideg vajat, majd keverjük bele a hideg vízbe áztatott zselatin lapokat. Fóliával lefedve 1-1,5 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. A hűtési idő letelte után rakjunk félre 3-4 kanálnyi citromkrémet, melyet visszateszünk a hűtőbe. Ezt fogjuk a díszítésnél használni.

4. Miután teljesen kihűlt a piskóta és a lemond curd is, visszarakjuk a tortagyűrűt a piskóta köré és egy lapos tortatálra helyezzük. A hideg (!) tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan összeforgatjuk a kihűlt citromkrémmel és a piskóta tetejére öntjük. Az összeállított tortát legalább 9-10 órára hűtőszekrénybe tesszük.

5. Tálalás előtt levesszük a tortagyűrűt, majd tojásfehérje habbal és a félrerakott lemon curd-el díszítjük. Végezetül a tojásfehérje habot szakácsfáklyával megpirítjuk. 





Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Diós-citromkrémes torta Diós-citromkrémes torta Reviewed by Vágj Bele! on július 11, 2020 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.