Diós-citromkrémes torta


A piskótához: 7,5 dkg darált dió, 9 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 7,5 dkg vaj, 2 db tojássárgája, 1 dl tej, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, csipet fahéj
A citromkrémhez: 9 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 1,5 dl citromlé, 3 db citrom reszelt héja, 4 db egész tojás, csipet só, 3 lapzselatin, 2 dl habtejszín
A díszítéshez: tojásfehérje hab (1 db tojásfehérje, csipet só és kb. 10 dkg porcukor)
A megadott mennyiség egy 18 cm-es tortához elegendő.


1. A piskótához robotgép segítségével habosítsuk ki a vajat és a porcukrot, majd keverjük hozzá a tojássárgáját. Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, darált dió, fahéj, majd a tejjel felváltva adagolva keverjük a tojásos masszához.
2. Tegyünk egy sütőlemezre sütőpapírt, majd helyezzük a közepére a kivajazott és kilisztezett tortagyűrűt. Kanalazzuk a formába a tésztát és simítsuk el. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 25-30 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük.
3. Amíg sül a piskóta készítsük el a lemon curd-öt (citromkrém). Ajánlott maghőmérőt használni, nehogy rántotta legyen a végeredmény :) Öntsük egy edénybe a citrom levét, a citrom héját, a cukrot, a tojásokat és a sót majd keverjük alaposan össze. Folyamatos kevergetés mellett közepes lángon melegítsük, amíg sűrűsödni kezd. Vigyázzunk, hogy 76°C-nál ne melegítsük jobban, mert akkor megfő benne a tojás. Ha elértük a 76°C-ot, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a hideg vajat, majd keverjük bele a hideg vízbe áztatott zselatin lapokat. Fóliával lefedve 1-1,5 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. A hűtési idő letelte után rakjunk félre 3-4 kanálnyi citromkrémet, melyet visszateszünk a hűtőbe. Ezt fogjuk a díszítésnél használni.
4. Miután teljesen kihűlt a piskóta és a lemond curd is, visszarakjuk a tortagyűrűt a piskóta köré és egy lapos tortatálra helyezzük. A hideg (!) tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan összeforgatjuk a kihűlt citromkrémmel és a piskóta tetejére öntjük. Az összeállított tortát legalább 9-10 órára hűtőszekrénybe tesszük.
5. Tálalás előtt levesszük a tortagyűrűt, majd tojásfehérje habbal és a félrerakott lemon curd-el díszítjük. Végezetül a tojásfehérje habot szakácsfáklyával megpirítjuk.




Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
0 hozzászólás