Meggyes-vaníliás pite

Omlós tészta és fanyar gyümölcs. Ez a tökéletes kettős, mely a meggyes pitét jellemzi. A meggyes pite egy megunhatatlan sütemény. Nyár elején a friss, zamatos gyümölcsből a legfinomabb, de szezonon kívül is megállja a helyét fagyasztott meggyből készítve.


Hozzávalók:
a tésztához: 10 dkg zabpehelyliszt, 15 dkg liszt (+ a nyújtáshoz), 10 dkg hideg vaj, 3 dkg nádcukor, 1 tojássárgája, 1 csipet só, 3 evőkanál hideg víz
a töltelékhez: 50 dkg magozott meggy, 3 dkg nádcukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, víz
a tetejére: 1 tojásfehérje
A megadott mennyiség 24 cm átmérőjű piteformához (vagy hasonló területű téglalap formákhoz) elegendő.


Elkészítés:
1. A kétféle lisztet, a felkockázott vajat és a többi hozzávalót gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Az így kapott tésztát fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.

2. A meggyet a nádcukorral összekeverjük, majd állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Kis idő elteltével leszűrjük, kinyomkodjuk és a meggylevet kipótoljuk annyi vízzel, hogy 3,5 dl folyadékot kapjunk, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a kevés vízben elkevert pudingport, folyamatos keveréssel besűrítjük és kihűtjük, végül a meggyel összeforgatjuk.

3. A tésztát elfelezzük, lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Sütőpapírt terítünk rá, melyre szárazbabot vagy pitesúlyt szórunk. 180°C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig elősütjük.

4. A nehezékkel együtt leemeljük a sütőpapírt és a pitét további 5 percig sütjük. Rákenjük a meggyes-vaníliás krémet. A tészta másik felét is kinyújtjuk, tetszés szerinti kiszúró formával alakzatokat vágunk ki belőle és ezzel „rácsozzuk be” a pite tetejét. Lekenjük tojásfehérjével, majd további 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp:
Szezonon kívül fagyasztott meggyel vagy befőttel is készíthetjük.



Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Meggyes-vaníliás pite Meggyes-vaníliás pite Reviewed by Vágj Bele! on június 19, 2021 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.