A tarte tatin (ejtsd: tart taten) ikonikus francia desszert: gyors, pofonegyszerű, viszont isteni finom. Megérkezett a szilvaszezon, ha eddig nem volt ötleted, mi legyen a hétvégi desszert, akkor ezt a tortát jó szívvel ajánlom neked. A kiborításnál vigyázz picit! Mindenképpen érdemes vele várni 5-10 percet miután kivettük a forró sütőből a tortát.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiY68nRyoymMdgZSQJepKtEZdWy792uJznEYSSIYfkeIXkmrlNT0_qBeLUBYdvYXu6TPyV1T9PHZ3VFA3wUkvidQI4yQ7BrnKXPwxqWxfpxwvaHrkjnWpvNSL0QwHXbACj_QAhJ6_AwmFc/s640/szilvas-03.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxU4sHSYlVBbDbWSlfYZ5sUzrH_zXfWrbfu4e6_3gQBPIxz8fxuQw-J4e3gu_hsNgnflcrB2KIWyotyrUzQMh7WsQY2HtwF-n_m8rMPvu0mIDCl1JrKA8dfV31QGEIamr2N6yy4gGDf7A/s1600/hozzavalok.png)
A sziruphoz: 50 ml víz, 1 evőkanál citromlé, 1-2 evőkanál cukor
A megadott mennyiség egy darab 20 cm-es kapcsos tortaformához elegendő.
A megadott mennyiség egy darab 20 cm-es kapcsos tortaformához elegendő.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBmNFZEwIBIhtap4bk_r9asVvDC0nSEc5pyEnws6KjnEJ9LgN8twkStriykYaoz-20R4owXjhBJUpeW4Mk71m8syEOu7aYmY-SUGScHBLfwuXrtsFVg0VX1X-tBBvp-6lLyjnEyx8gjQk/s640/Szilvas-02.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwIJctWKMLuQzeNSW3Bn4r4K9wswDtaa1FGH-85Bt7JxBAVzFk1JIwjBiy14p3q8dGr7rq8S3hlxzARSVIJ-dxlnB2IrFT5xDkWm0rKE_2szvemzmFYGm9JvNE8sfiV4yaFEV1XxPHPMA/s1600/elkeszites.png)
1. A tortaformát alulról és oldalról is sütőpapírral kibéleljük, kevés vajjal megkenjük. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és szépen elrendezzük a forma alján. Megszórjuk a fahéjjal, szerecsendióval és egy csipet sóval, ezután félretesszük.
2. A vajat a cukorral habosra keverjük. A lisztet, a diót (ami helyettesíthető mogyoróval vagy mandulával), a sütőport és a szódabikarbónát egy másik tálba kimérjük és összekeverjük. A habos vajhoz egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a citrom héját és fél citrom levét. Kanalanként hozzáadjuk a lisztes keveréket és spatulával lazán összeforgatjuk. Végül a tejjel óvatosan elkeverjük.
3. Óvatosan beleöntjük az előkészített formába. A tetejét egyenletes megszórjuk a cukrozott kakaóporral, ettől egy picit roppanós kakaós réteget kapunk a tortánkon. 180°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük.
4. Közben szirupot készítünk a vízből, citromléből a cukorból úgy, hogy egy kis lábasban alacsony lángon összefőzzük.
5. Amikor megsült a torta kivesszük a sütőből és még melegen kanalanként meglocsoljuk a sziruppal. Ne tegyük rá egyszerre mindet, inkább több részletben. Amikor langyosra hűlt óvatosan ráborítjuk egy tortatálra, majd óvatosan lefejtjük a sütőpapírt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdK6-qsFXTcPShyDN3w-j3JSosqgB4N4uhFUpDMIVVk5Ron0boFNS4d09vL1oMsLEM4wGslHYWJiNUuhlYGU0M8G16x0Rwn_Aq3AZv1iYA-az9Pqx7NnMr2UhaG2JZjXZVp49qR8AVn6g/s1600/tipp.png)
Nyáron tálaljuk vaníliafagyival. Én most az IKEA FOOD kínálatában kapható SAS VANILJ Vaníliamártással tálaltam. Hát nem volt rá panasz... :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEp_KspyDyNEeHO5XsTre0lqLmDdbsOAxW2C2e8LHirDGT8rxyWrMzpuX_n879kiAQ6DfHPEzb8dGsMJEX0BgqMUoP6bkElJFwPTp105-U_UclW3ePhUEuEcFxUvQzSdQnJirFUuqjJTI/s640/szilvas-04.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQqOld4qoGSKqbwDOeSW0FxaeLmaAV_NxQO47gBZbLavqILlNrou-MaJ1XLj5TpcRnkq55dxtZdMNfcnCFn07S4NoUSPOFz8PAjpLEmujwGRlGE7vBRXx9YuY9rFXO-VsuBVVVJpwLLKw/s1600/facebook_link.png)
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!