Mézeskalácsos, csupa csokis, mentes brownie

Napjainkban egyre többen vannak azok, akik tejfehérje-allergiájuk, laktózérzékenységük vagy saját elhatározásuk miatt a tej- és tejszármazék-mentes életmód mellett döntenek. 

A laktózérzékenység a magyar lakosság közel egyharmadát érintheti. Ilyen esetekben a tejcukor változatlan formában halad végig a bélrendszeren, majd a vastagbélben megtalálható, normál bélflórát alkotó baktériumok bontják le. Ez okozhat puffadást, hasmentést.

A tejfehérje-allergia az egyik legelterjedtebb ételallergiának számít Magyarországon. Tünetei között bőrkiütések, bélrendszeri és légzőszervi panaszok is előfordulhatnak.

A vegánok, illetve a laktózmentes diétát folytatók egészségügyi okokból, esetleg saját elhatározásukból, életfelfogásuk vagy jobb közérzetük miatt döntenek úgy, hogy kiiktatják étrendjükből az állati eredetű élelmiszereket, és/vagy a tejet, tejtermékeket, tejet tartalmazó élelmiszereket.

Bármely ok miatt is döntsünk a laktózmentes életmód mellett, továbbra is teljes értékű életet élhetünk, és a Rama Laktózmentes sütőmargarinjának köszönhetően a finom falatokról sem kell lemondanunk.



A laktózmentes és vegán élelmiszerek növekvő népszerűsége nem csupán divat, hanem egészség- és egyben környezettudatos választás is.

A Rama Laktózmentes sütőmargarin fő összetevői többek közt a repce- és napraforgóolaj, állati eredetű összetevőket nem tartalmaz.

A repceolaj többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, kiváló omega-3 forrás, a napraforgóolaj pedig kimagasló E-vitamin és omega-6 zsírsav-tartalommal rendelkezik.

A következő muffin receptnek és a Rama új sütőmargarinjának köszönhetően már a laktózérzékenyeknek, tejfehérjeallergiásoknak és vegánoknak sem kell lemondaniuk az édességekről. Próbáld ki Te is! :)

A tésztához: 2,5 dl víz, 4 evőkanál diétás kakaópor, 25 dkg gluténmentes liszt, 2 dkg stevia por, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 dl laktózmentes natúrjoghurt, 1 teáskanál vanília őrlemény, 2 egész tojás, 22 dkg Rama laktózmentes sütőmargarin 
A csoki mázhoz: 1 marék durvára vágott dió, 1 teáskanál vanília őrlemény, 1 dkg stevia por, 6 evőkanál laktózmentes natúr joghurt, 4 evőkanál diétás kakaópor, 12 dkg Rama laktózmentes sütőmargarin
A megadott mennyiség kb. 12-14 db muffinhoz elegendő.


1. A vizet egy kisebb lábasba öntjük, a margarint és a kakaót hozzáadjuk, kevergetve felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk. A lisztet az édesítővel és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez keverjük. Ezután kerül bele a joghurt, a tojás és a vanília őrlemény.

2. Egy muffin tepsit kibélelünk a papír kapszlival, vagy használhatunk szilikonos formát is és a tésztát beleöntjük, hogy az üregek kétharmadáig érjen. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20 percig sütjük.

3. A kis muffinok tetejére valókat a dió kivételével egy lábasban összemelegítjük, majd picit hűlni hagyjuk. Sütés után a még kicsit langyos muffinok tetejeit óvatosan megmártjuk a masszában és megszórjuk őket a durvára vágott dióval.


Ha szeretnénk egy kicsit belülről is felturbózni a kis sütiket, akkor ízlés szerint szórhatunk a tésztába bármilyen asztal vagy kandírozott gyümölcsöt.

A bejegyzés támogatója:
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Mézeskalácsos, csupa csokis, mentes brownie Mézeskalácsos, csupa csokis, mentes brownie Reviewed by Vágj Bele! on december 10, 2018 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.