13+1 látnivaló, amit ne hagyj ki Velencében!

Velencébe nem csak a karnevál idején érdemes elutazni. A város különleges elhelyezkedése és építészete bőségesen ellátja látnivalóval az ide látogatókat az év minden szakában. Ráadásul gyalogosan és vízibuszokkal könnyedén eljuthatunk bármelyik részére. Az alábbiakban mutatunk nektek néhány látnivalót, amelyeket érdemes felfedezni. Nem törekszünk teljes leírásra, inkább csak benyomásokat gyűjtöttünk össze a teljesség igénye nélkül.


1. Szent Márk tér
Velence központja ez a hangulatos tér. A karnevál idején itt található a színpad, megannyi zenés és táncos produkcióval. Az ünneplő tömeg zöme itt tölti az idejét. Számos látnivaló is erről a térről érhető el. A teret körbe ölelő árkádok alatt hosszasan lehet sétálni.

2. Szent Márk-székesegyház
A gyönyörű díszítésű épület a bizánci építészet hagyományait viseli magán. Kívülről is izgalmas szemügyre venni az öt kupolás épület arányait és apró részleteit, amíg sorban állunk a bejutáshoz. A belső terek lenyűgözőek. Az arany mozaikkal díszített felületek elvarázsolják az embert. Lehetetlen nem a hatása alá kerülni.


3. Campanile harangtorony
A Szent Márk-székesegyház bejáratával szemben található a majdnem 100 méteres harangtorony. Az eredeti épület 1902-ben földrengés során összeomlott. 1912-ben avatták fel az új téglatornyot. Lifttel juthatunk fel a kilátójába. Onnan teljes panorámában csodálhatjuk meg Velencét felülről. Hatalmas élmény a kanyargó utcák, a büszkén csúcsosodó kupolák és a víz látványa.


4. Dózse-palota
A gótikus építészet gyöngyszemével nehéz betelni. A gazdagon csipkézett homlokzatokat hosszú percekig lehet fürkészni. A pompás belső termek és azt díszítő festmények látványa is magával ragadó. A víz közelsége tovább emeli az épület fényét.


5. Sóhajok hídja
A Ponte della Paglia nevű kis hídról látható a Sóhajok hídja. A történetét mindenki ismeri. A Dózse-palotából átsétálhatunk rajta és megtekinthetjük a hírhedt börtönt.

6. Canal Grande
A Nagy Csatorna az egyik legfőbb közlekedési útvonal és egyben tájékozódási pont. Számos híd emelkedik rajta. Leghíresebb az 1588-1592 között épített Rialto híd. Érdekessége, hogy kereskedelmi központként működött. Jelenleg is találhatók rajta helyi szuveníreket árusító boltok. A hídon átsétálva jól láthatók a csatorna mentén sorakozó épületek. Kötelező szelfi pont :-)


7. Piac
Ha egy kis autentikus élményre vágyunk, akkor látogassuk meg az illatok és színek kavalkádját, az igazi olasz piacot. Válasszunk nasinak lédús gyümölcsöket! Vigyünk haza fűszer keverékeket a konyhánkba!


8. San Michele-sziget (temető)
Ha Burano és Murano szigetek felé vesszük az irányt, megállhatunk a San Michele-szigetnél. Itt található Velence temetője. Még Napóleon rendelte el, hogy a városban számolják fel a temetőket járványügyi szempontból. A város ivóvízgyűjtő ciszternái nem alkottak jó kombinációt a temetőkkel a gyakori áradások miatt. Így azóta ez a sziget ad helyet az eltávozottaknak. Megér egy sétát, majd a következő hajóval indulhatunk tovább Murano felé.


9. Murano
Ennek a szigetnek a neve az üveggyártás kapcsán lehet mindenkinek ismerős. A hidakkal tarkított hangulatos csatornái hosszas barangolásra csábítanak. Bármikor megállhatunk egy olasz kávéra vagy egy ráérős ebédre. Szuper időtöltés, ha kicsit kiszakadnánk a nyüzsgésből.


10. Burano
Az apró halászfalucska a csipkeverésről híres. És persze a színes házakról, amely egykor segített a halászoknak hazatérni a ködben. Ma rendelet határozza meg, hogy milyen színű legyen egy-egy ház. Ferde tornya is van ám! A San Martino plébániatemplomhoz tartozik. A kikötőben frissen készített tenger gyümölcseit és apró sült halakat árulnak, amit ehető tányérban is kérhetünk. 


11. San Giorgio Maggiore-sziget
A Dózse-palotával szemben fekvő kis sziget a gyönyörű templomáról híres. Harangtornyából szép kilátás nyílik a város lagúnáira. Egy ideig itt élt Szent Gellért, amiről emléktábla is tanúskodik.

12. Lido di Venezia
Strandszezonban nagyokat csobbanhatunk a homokos partszakasszal rendelkező, lassan merülő vízben. Hidegebb évszakban pedig sétálhatunk egy kellemeset. Szállást is találhatunk itt a velencei kalandjainkhoz, ha kompromisszumként elfogadjuk a hosszabb vaporetto utat a fő sziget felé.

13. Velencei Karnevál
Ugyan Velence egész évben izgalmas úti cél, sokan mégis a karneváli időszakára időzítik odalátogatásukat. A város épületei mesés díszletként szolgálnak a gyönyörű jelmezekhez. A levegő szinte vibrál az energiától. Jó megélni a régi hagyományokat, és feltöltődni belőlük. A maszkos ünneplők büszkén pózolnak a kíváncsi látogatók kamerái előtt.


+1 végtelen bolyongás a lagúnák között
Végezetül egy bónusz tipp. Ha bármerre jártok a világban, szánjatok időt arra, hogy „eltévedjetek”, azaz céltalanul bolyongjatok. Így lehet leginkább felfedezni az apró csodákat, és autentikus benyomást szerezni egy helyről. A Velence szerteágazó csatornahálózatát követő labirintusszerű kis utcácskái remekül alkalmasak erre. Így fel tudjuk fedezni a tökéletes eldugott éttermeket. Elkaphatunk egy-egy pillanatot az itt lakók életmódjából. Lehet, hogy becsábítanak egy boltba limoncellóval és pisztáciakrémmel töltött golyócskákat kóstolni. :)



Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
13+1 látnivaló, amit ne hagyj ki Velencében! 13+1 látnivaló, amit ne hagyj ki Velencében! Reviewed by Vágj Bele! on augusztus 10, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.