A kezdő "cukrász" kelléktára

Mielőtt valaki sütni kezd, érdemes beszereznie néhány konyhai eszközt. Vannak köztük nélkülözhetetlenek, mint például a mérleg, a keverőtálak és a sütőformák, illetve olyanok is, amelyek hasznos segítők lehetnek a munkában (elektromos habverő, kenőecset, habzsák, stb.). Összeszedtük azokat, amiket a leggyakrabban használunk.


Kiszúrók
Nem nélkülözhetetlen, de hasznos segítő lehet sütéskor néhány fém kiszúró forma. Főként omlós tészták formázásához használhatjuk, de a pogácsaszaggatóval például kelt tészták esetében is dolgozunk. Pogácsaszaggató híján kerek formákat pohár szájával is kiszúrhatunk.


Sütőformák
Ma már szinte minden sütőformából kapható fém, illetve szilikonos verzió. Utóbbiak nagy előnye, hogy sütőbe ugyanúgy betehetjük, mint fagyasztóba. A legtöbb szilikonformát nem kell zsírozni-lisztezni, és nagyon könnyen kiemelhető belőle a kész sütemény. Ha az esztétikumra törekszünk, akkor is érdemes szilikonformát venni, mert egy aprólékos kidolgozású mintát is szépen kiad. Nagyobb darabok vásárlásakor figyeljünk rá, hogy legyen hozzá egy merevítő, hiszen egy nehezebb tésztától a forma oldala kiborulhatna a szilikon lágysága miatt.

Az egyik legjobban kihasználható sütőforma a 20-24 cm-es átmérőjű tortaforma, ami legalább 4-5 cm magas. Mindenképpen a csatos verziót érdemes választani, mert abból sokkal egyszerűbben kiszedhető a sütemény (a tortaformába visszatöltött, majd hűtött tortákat pedig csak ebből tudjuk kiszedni). Érdemes egy sütőpapírcsíkkal körbebélelni a kapcsos részt, akkor garantáltan nem szabja szét a tésztát, mikor kinyitjuk.

Piteformából vehetünk kerámiát, amiben kínálhatjuk is a süteményt, vagy kivehető aljú fémet, amiből egyszerűen kiemelhető a pite, és már az első szelete is szép lesz.

Muffinformából a szilikonos verzió azért lehet jó választás, mert nem kell bele kapszlit tenni. Ha fém muffinformát veszünk, vásároljunk beleillő papírkapszlikat is - ha nagyon olajos a muffin tésztája, érdemes kettőt tenni egy-egy mélyedésbe, hogy ne ázzon át. 12 darabos formát vegyünk, a legtöbb recept ehhez való mennyiséget ad meg.


A kuglófsütő közepében üreges cső van, ami arra szolgál, hogy elvezesse a sütemény közepéről a hőt, így egyenletes sütést biztosít. Általában 20-25 cm az átmérője, érdemes magasabb falúakat választani, hogy ne folyjon ki a tészta akkor sem, ha megemelkedik. A cső környékét jobban kenjük be zsiradékkal!

Hasznos lehet egy őzgerinc vagy kenyérforma is, amiben sütést nem igénylő édességeket, kevert és kelt tésztákat is készíthetünk. Gyümölcskenyerekhez keskenyebb formát vegyünk, hogy biztosan átsüljön, és ne süljön túl hosszú ideig. Ha piskótával bélelnénk ki, inkább szélesebb típust válasszunk, hogy legyen hely a tölteléknek is.


Tepsik
Vegyünk kisebbet és nagyobbat is (a legjobban a kb. 20x15 cm-est, illetve a 30x20 cm-est tudjuk kihasználni), de mindig tartsuk szem előtt a sütő méretét. A sütőkhöz általában alapból jár sütőlemez, ezért érdemes magasabb falú tepsiket venni. Ajánlott beszerezni egy sütőlapot is, aminek csak két vékony pereme van (ott tudjuk megfogni), de egyébként teljesen sima a felülete, ideális kekszek, aprósütemények készítéséhez.

Habverő
Akkor is érdemes beszerezni, ha egyébként elektromos mixert használunk, mert jól jöhet krémek simára keverésekor, tejszín felverésekor, stb. Vásárláskor nézzük meg, hogy megfelelően kézre áll-e.

Kenőecset
Készülhet tollból, természetes sörtéből és szilikonból is. Talán ez utóbbi a legpraktikusabb, mert sokkal egyszerűbben tisztán lehet tartani, és egyenletesebben lehet vele kenni, Arra szolgál, hogy megkenjük a sütemények külsejét például tojással, de használhatjuk tepsik vajazásához is.


Kenőlapátok, spatulák
Egy hajlékony fejű szilikon kenőlapát nagyon jó szolgálatot tehet krémek simára kenéséhez, a tészta edényből való kiszedéséhez. A keskeny, hosszú, nyeles fémspatulákkal pillanatok alatt elsimíthatjuk a mázakat, de akkor is jól jön belőle két darab, ha például mozgatnunk kell egy tortát.

Habzsák
Nagyon sokoldalúan használható eszköz, nyomózsáknak is nevezik. Vászonból, műanyagból is készülhet, az előbbivel egyszerűbben lehet bánni, olyat érdemes venni. Használhatjuk krémek, lágyabb tészták formázásához. Különféle csőrök tartoznak hozzá, minddel különféle mintákat lehet nyomni. Habzsák híján az egyszerűbb mintákat, habrózsákat tiszta uzsonnás zacskó segítségével is elkészíthetjük: beletöltjük a masszát, a sarkánál vágunk egy pici lyukat, és már dolgozhatunk is. Előnye, hogy nem kell kimosni, használat után egyszerűen kidobható.


Mércés pohár
Mivel a receptekben a folyadékokat általában deciben adják meg, érdemes beszerezni egy mércés poharat is - ez lehet üveg vagy műanyag.

Botmixer, aprítógép
A botmixer az egyik nélkülözhetetlen konyhai kisgép, ajánlott olyat venni, amihez több különböző "fej" van, ezeket használhatjuk aprításra, krémesítésre, stb. Kiváltható vele például a daráló is. Egy kis méretű késes aprító azonban nagyon hasznos eszköz lehet például olajos magvak darabolásánál, ahol attól függ a szemcseméret, hogy meddig működtetjük a gépet. Ebből üveges tálút érdemes venni, hogy ha például hagymát aprítunk benne, ne vegye át a szagokat.

Keverőtálak, kelesztőtál
A sütemények összeállításához ajánlott beszerezni egy különféle méretű műanyag vagy rozsdamentes acél tálakból álló szettet, amiben tudunk habosítani, mérni, keverni, stb. A rozsdamentes acél arra is jó, hogy a vízgőz felett olvasztáshoz használjuk. Legyen közte egy nagyobb méretű tál is, amiben kelt tésztát tudunk dagasztani. Aki szeretne, viszonylag olcsón beszerezhet fedeles kelesztőtálat is, ami kelt tészták készítésénél hasznos lehet, amúgy pedig összeállíthatunk benne salátákat is.

Kézi mixer, robotgép
Sok fáradtságtól megkíméljük magunkat, ha beszerzünk egy kézi mixert vagy álló robotgépet (utóbbi drágább, nagyobb helyet foglal, de még jobban megkönnyíti a munkát). Olyat válasszunk, aminek van spirálos dagasztókarja is, és lehetőleg erős a motorja, hogy ne fogjon ki rajta egy nagyobb adag kelt tészta sem. Ha késes robotgépet veszünk, abba csak bele kell szórni például az omlós tészta hozzávalóit, és összeállítja a tésztát.

Megjegyzem valóban nem egyszerű megtalálni a minden igényt és elvárást kielégítő konyhai robotgépet, de nem lehetetlen. Nekünk sikerült 😊

Mérleg
Az egyik legfontosabb, amit be kell szereznünk, egy mérleg, mert sütéskor pontos mennyiségekkel kell dolgozni, hogy igazán jó legyen a végeredmény. A digitális mérleg néhány ezer forintért beszerezhető, könnyen kezelhető és kisebb helyen elfér. Legnagyobb előnye, hogy grammra pontosan mér, illetve eleve egy edénybe tudjuk mérni a hozzávalókat  úgy, hogy minden újabb alapanyag előtt kitárázzuk, azaz nullázzuk.

Nyújtódeszka, szilikonlap
Aki rendszeresen süt, annak érdemes beszereznie egy nyújtódeszkát. Ha nincs helyünk tárolni, vegyünk egy nagyobb szilikonlapot, azon is tudunk tésztát nyújtani. Ha süthető szilikonlapot veszünk, az nagyon hasznos lehet, mert tepsibe terítve készíthetünk rajta kekszeket, péksüteményeket, és nem kell se sütőpapír, se vajazás-lisztezés.

Nyújtófa (sodrófa)
Kelt, omlós és leveles tészták nyújtásakor nélkülözhetetlen. A leggyakrabban a henger végén két fogantyú található, de kapható olyan is, aminek levehető a vége (ez kisebb helyen elfér, könnyebb vele bánni). Beszerezhetünk olyat is, amin be tudjuk állítani, milyen vastag tésztát nyújtson. Általában fából, néha kerámiából készül, a fát, ha lehet, ne mossuk csap alatt. Egyébként minél nehezebb egy nyújtófa, annál hatékonyabb vele a munka, nem igényel annyi erőfeszítést. A nyújtáson kívül használhatjuk magvak, fűszerek, kekszek törésére is.

Rács
Elsőre elhanyagolható eszköznek tűnik, de amikor azt látjuk, hogy a gyönyörű sütemény alja "szalonnás" lesz a párától, rájövünk, miért hasznos. Ha rácsra tesszük a kész tésztát, minden oldalról átjárja a levegő, és biztosan nem "izzad" meg.

Reszelő
Lehet klasszikus négyoldalú vagy akár nyeles. Sütéskor általában a finom lyukú (sajtreszelő) oldalát használjuk, főként citrushéjak reszelésére.

Szita
Legyen kisebb és nagyobb méretű is otthon. Jól jöhet passzírozásnál, gyümölcsök lecsepegtetésekor, illetve porcukor szórásánál is.


Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
A kezdő "cukrász" kelléktára A kezdő "cukrász" kelléktára Reviewed by Vágj Bele! on március 02, 2020 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.