Ír szódás parasztkenyér

by - március 26, 2020

A szódás, vagy szódabikarbónás kenyeret kefirrel készítik, fontos összetevője az ír étrendnek és a nemzeti konyhának. Egy egykori szegény ország hagyománya a múltból, amely a legegyszerűbb összetevőkből készül: lisztből, szódabikarbónából, kefirből és sóból. Nem kell keleszteni, sütéssel együtt egy óra alatt megvan, így jó választás akkor is, amikor nincs otthon friss kenyér. A héja ropogós a belseje pedig omlós a kefir miatt. Zacskóban akár 3-4 napig is eláll. Készíthetitek teljes kiőrlésű lisztből is, mert egyáltalán nem lehet elrontani!


45 dkg liszt, 2 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 4 dl kefir
A megadott mennyiség 1 darabhoz elegendő.

A kefir natúr joghurt és víz keverékével is helyettesíthető, kétharmad joghurt, egyharmad víz arányban.

1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a kenyér száraz hozzávalóit: a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.

2. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a kefirt. Miközben öntjük a másik kezünkkel már el is kezdjük keverni. Nagyon fontos, hogy NEM szabad a tésztát gyúrni, vagy dagasztani. A tésztának lágynak kell lennie, de ne legyen ragacsos.

3. Amint nagyjából összeállt a tésztánk áttesszük egy lisztel megszórt gyúródeszkára és cipó alakúra formázzuk.

4. Egy sütőlemezt sütőpapírral borítunk, majd nagyon vékonyan ezt is megszórjuk liszttel. A cipónkat a sütőlemezre helyezzük. A tetejét éles késsel jó mélyen bevágjuk kereszt alakban, felül pedig megszórjuk zabpehellyel. (A szórás kihagyható.)

5. Az előmelegített sütőben körülbelül 35-40 perc alatt megsütjük. Az egész kenyér nagyon rusztikus lesz, egyáltalán nem egyenletes a felülete és valószínű, hogy a sütés végére kicsit megreped, de ilyennek kell lennie. Akkor jó, ha szép pirosra sül és az alját megkopogtatva kongó hangot ad.


Ez egy alap kenyér recept, ízlés szerint dúsítható sült bacon-nal, hagymával, magvakkal, stb. A tésztából készíthetünk focaccia-t is, ekkor nem cipóra formázzuk, hanem az ujjainkkal elnyomkodjuk a sütőpapírral bélelt sütőlemezen. Fűszernövényekkel, de akár kolbász darabkákkal is ízesíthetjük.
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Hasonló cikkek

0 hozzászólás