Nespresso Atelier 2018

Idén harmadik alkalommal került sor Budapesten a Nespresso Atelier rendezvénysorozatra. Az Atelier francia szó, jelentése "műhely", ahol Michelin-csillagos séfek, hazai és külföldi mesterszakácsok készítik el az exkluzív, Nespresso kávék által ihletett fine dining fogásokat.

A különleges esemény vendégei interaktív módon ismerkedhettek meg a csúcsgasztronómia és a kávéfogyasztás kapcsolatával. Ez alkalommal a Várkert Bazár adott helyszínt a rendezvénynek. Izgatottan vágtunk neki a napfényes februári vasárnapnak.

Ráhangolódásként a Gastro Experience Centerben töltöttük az ebéd előtti perceket. A kiállításon a kávézás iránt érdeklődő látogatók interaktív módon ismerkedhetnek meg a kávé és a gasztronómia különleges kapcsolatával, melyet az ízek és illatok segítségével maguk is megtapasztalhatnak.

A program keretein belül felfedezhettük az egyes kávék aromajegyeit. A szaglásunkat próbára téve társítottuk például a citrusos vagy virágos illatmintákat a hasonló aromájú kávékkal. Meglepően fedeztük fel a rizsre emlékeztető illatot egy másik termőterületről származó fajtában.

Szakértők iránymutatásával tehetük próbára kóstolási és asszociációs képességüket, valamint többek között a borok és a csokoládék világából kereshettünk "megfelelő társakat” a kávékülönlegességekhez.

Egy hely ahol a kávé és a csúcsgasztronómia találkozik.


Mint az ebéd házigazdáitól megtudtuk, több érzékszervünkre is szükségünk lesz a nap során. Schiffer Miklós, stílustanácsadó elárulta, hogy a kóstolás előtt legelőször a szemünkkel érzékeljük az ételt. Ezért nagyon fontos, hogy a tálalás előkészítse a kapcsolatot az étel és a fogyasztója között. A másik házigazdával, Gianni Annonival együtt már az elején barátságos és közvetlen légkört hoztak létre a teremben, ami sokat segített az élmények befogadásában. Emellett folyamatosan érdekes információkkal láttak el minket.

Előételként Mészáros Ádám a Michelin-csillagos ONYX étterem séfjének tőkehalból, tokhalkaviárból, íróból, kaporból álló kreációját kóstolhattuk meg, melyet az erőteljes ízű és testességű Ristretto kávéval tett igazán egyedivé. A Ristretto pörkölésének köszönhetően a finom gyümölcsös és savas jegyek valódi kontrasztot alkotnak az intenzíven pörkölt, csokoládés aromákkal. A fantasztikus tengeri fogást hozzá illő borral tálalták.


Az előétel elfogyasztása után kiderült, hogy teljesen közelről megismerhetjük a fogások megalkotását. A székünkre készített kötényt magunkra öltve máris részt vehettünk a következő tányér összeállításában.

Barna Ádám a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfjének fogását a vidéki hangulat ihlette, ezért is esett a választása a véreshurkára. A hagyományos fogást meghökkentő formában mangóval és céklával társította. A Rosabaya de Columbia kávé volt jelen az alkotóelemek mellett, ez a kávékülönlegesség piros gyümölcsökből készült lekvárok tipikus aromáit és boros ízeket hordozza. Talán ezek után érthetővé is válik mindenki számára az étel tálalásának módja, hiszen úgy is fogalmazhatunk, hogy Ádám egy kisebb horrorjelenetet vitt fel a tányérra.

Folytatásként dámvadgerinc következett csicsóka és körte társaságában. Ehhez mi helyezhettük el a tányéron a gondosan előkészített csicsóka chips darabkákat. A fenséges szaft a gabonák, a maláta, a méz és a juharszirup édes ízvilágát viselő Dulsao do Brasil kávé ihletésével készült. A jól eltalált bor társítás ennél a fogásnál is kiegészítette az ízeket.


A hagyomány szerint Mártha Róbert, az ONYX Étterem cukrászának desszertje követte a fő fogásokat. Ez étcsokoládé formájú kapszulába zárt túrókrém homoktövissel és sütőtökkel, etióp kávé felhasználásával. A Bukeela ka Ethiopia frissítően virágos őrlemény fokozatosan fedi fel meglepően élettel teli, pézsmára emlékeztető fás jegyeit.

Ezen a ponton nehéz fokozni az élvezeteket, de Nagy Zoltánnak a Boutiq’ Bar vezetőjének ez igazán könnyen ment. Csodás Expresso Daisy névre keresztelt kávékoktélja megadta mindenki számára a kegyelemdöfést.


Ez a kis levezető gin alapú koktél elfogyasztása közben boldogan dolgoztuk fel a fine dining fogások nyújtotta nem mindennapi élményeket, amit köszönünk a séfeknek, a házigazdáknak és a Nespressonak!


Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Nespresso Atelier 2018 Nespresso Atelier 2018 Reviewed by Vágj Bele! on február 28, 2018 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.