Fordított narancstorta

Gyakorlatilag elronthatatlan, rémesen egyszerű, mégis igazi különleges desszert. A következő narancstorta receptjének tésztája ugyanaz, amit minden úgynevezett fordított tortánál szoktam használni, így ebből következik, hogy nem csak naranccsal, de a tavasz és a nyár közeledtével minden más idénygyümölccsel is tökéletesen működik: cseresznye, meggy, áfonya, málna, barack, stb.

Összekeverjük, tortaformába tesszük, megsütjük és kiborítjuk - röviden így lehetne jellemezni a fordított tortákat.


A tésztához: kb. 2-3 db (kezeletlen héjú) narancs, 1 db (kezeletlen héjú) citrom, 17,5 dkg lágy vaj/margarin, 15 dkg cukor, 3 egész tojás, 10 dkg liszt, 1 evőkanál sütőpor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 7,5 dkg darált dió vagy mogyoró vagy mandula, 1-2 evőkanál tej
A sziruphoz: 1 db narancs kifacsart leve, 1-2 evőkanál cukor
A megadott mennyiség egy darab 20 cm-es kapcsos tortaformához elegendő.

1. A tortaformát alulról és oldalról is sütőpapírral kibéleljük, kevés vajjal megkenjük. A narancsokat megmossuk, vékonyan felszeleteljük és szépen elrendezzük a forma alján, majd félretesszük.

2. A vajat a cukorral habosra keverjük. A lisztet, a diót (ami helyettesíthető mogyoróval vagy mandulával), a sütőport és a szódabikarbónát egy másik tálba kimérjük és összekeverjük. A habos vajhoz egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a citrom héját és fél citrom levét. Kanalanként hozzáadjuk a lisztes keveréket és spatulával lazán összeforgatjuk. Végül a tejjel óvatosan elkeverjük.

3. Óvatosan beleöntjük az előkészített formába és a 180°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük.

4. Közben szirupot készítünk a narancs levéből és a cukorból úgy, hogy egy kis lábasban alacsony lángon összefőzzük.

5. Amikor megsült a torta kivesszük a sütőből és még melegen kanalanként meglocsoljuk a sziruppal. Ne tegyük rá egyszerre mindet, inkább több részletben. Amikor langyosra hűlt óvatosan ráborítjuk egy tortatálra, majd óvatosan lefejtjük a sütőpapírt.

Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Fordított narancstorta Fordított narancstorta Reviewed by Vágj Bele! on március 13, 2018 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.