A kandalló stílusváltása, és variációk hangulatvilágításra

Egy nappali új élete | 4. rész

A nappali egyik hangsúlyos eleme a kandalló. Ez eredetileg egy nem túl mutatós cserépkályha helyére épült. Pár évig fabrikettel használtuk. Amellett, hogy besegített a fűtésbe, hangulatos volt. A festés során a kandallót is hozzáigazítottuk színben az új környezethez. Ez elég egyszerű feladatnak bizonyult. Ugyanazokat a festékeket alkalmaztuk, amiket a falnál is használtunk. A tégla burkolat fehérre lett festve. A többi rész szürkére. A fa elemeket a bútorokhoz hasonló eljárással változtattuk át.

Közben sajnos rossz hírt kaptunk a kéményseprőktől. Az utóbbi években az ellenőrzések során mindent rendben találtak a kandalló működésével kapcsolatban. A legutóbbi látogatáskor viszont kémény béleléshez kötötték a további használatot. Osztottunk, szoroztunk... Majd úgy döntöttünk, hogy ez a költség és kényelmetlenség nem éri meg nekünk. Hiszen csak alkalmanként fűtöttünk benne.

Szerettük volna, hogy ne árválkodjon a használaton kívüli kandalló. Így kitaláltunk bele egy hangulatos látványelemet. Hasított fát halmoztunk bele, amit égsorral tekertünk körbe. Ehhez meleg fehér izzókat választottunk. Ha már tűz nem loboghat a kandallóban, vibráló fények még pislákolhatnak. A párkányon az örök divat cérnagömbök kaptak helyet.

Az átfestett kandalló passzol az új környezetébe.


Ez volt a kiinduló állapot...


...és íme a végeredmény

Ha már szóba került a hangulatvilágítás, járjuk körbe ezt a témát is. Praktikus, ha többféle világítást tervezünk egy helyiségbe. Így hangulattól vagy tevékenységtől függően választhatjuk ki a megfelelő fényeket. Manapság sok fajta világítást lehet kapni. A led technológia is hatalmas áttörést jelentett ezen a téren.

Nappaliban személy szerint jobban szeretem a visszafogottabb világítást. Film nézéshez, vagy beszélgetéshez alkalmasabb a tompa hangulatfény. Választhatunk különböző színhőmérsékletű izzókat. Nekem inkább a hidegfehér izzók tiszta fénye szimpatikus. Íme néhány példa és tipp különböző világítás megoldásokra az elkészült nappaliból:

Fő világításnak mennyezetről belógó üveg gömböket találtunk ki.
Fekete villanyvezetékkel lógattuk be őket különböző magasságba.


A kis asztalkába led szalag került az üveg alá.
A leszórt fényes kövek hangulatosan csillognak és ünnepélyes hatást keltenek.


Kedvencünk a függönyrúdra tekert izzósor.
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Az "Egy nappali új élete" cikkünk 1. részét ITT, a 2. részét ITT, a 3. részét ITT és az 5. részét pedig ITT olvashatod.
A kandalló stílusváltása, és variációk hangulatvilágításra A kandalló stílusváltása, és variációk hangulatvilágításra Reviewed by Vágj Bele! on február 17, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.