Építtessünk fürdőkádat, ha a szabványos nem megfelelő!


Az alapvetően jó adottságú belvárosi lakás egyik gyenge pontja a közepére elhelyezett fürdőszoba volt. Az előtérből és a hálószobából is nyílt egy-egy ajtó ide. Ez elsőre praktikusnak is tűnhet. De az átjáró jelleg korlátozta a helyiség használhatóságát és kényelmetlenül tagolta a lakótereket. Így az évekkel ezelőtti felújítás legfőbb mozzanata a fürdőszoba lebontása volt.


A tér átalakításával egy nagyobb konyhát képzeltünk el. Az egykori kamra és a wc összenyitása pedig adott volt az új fürdőszoba kialakítására. Pont jó méretű, világos tereket kaptunk. Az új fürdőszoba kialakításánál legnagyobb kihívás a ferde fal volt, ahova a kádat szerettük volna tenni. Az akkori anyagi keretbe egy olcsó „alap” aszimmetrikus sarokkád fért bele. Ezt az egyenes oldalával kifelé építtettük be ide. A fal és a kád közé padka épült.

A szabvány akril kád helyére kerül az egyedi épített megoldás

Az évek során az akrilkád kopásnak indult és cserére szorult. Emellett kényelmetlen volt, hogy zuhanyzás után fel kellett takarítani a padkán összegyűlt vizet. Idővel a kád körüli tömítés is egyre gyakrabban megadta magát és utat tört a víz a réseken. Felmerült a kérdés, hogy érdemes lenne ide egyedi kádat építeni.

Az elsőre egyszerűnek tűnő ötlet számos nehézséget hozott magával. Meglepetésemre alig találtam az interneten használható támpontot egy ilyen építmény kivitelezésére. Nem is beszélve a megfelelő kivitelező felkutatásáról.

A tervezés során szempont volt, hogy napi szinten zuhanyzásra és alkalmanként fürdésre is alkalmas legyen a kád. A méret kényelmesnek bizonyult két személy részére. Jó tanács, hogy mellőzzük a feleslegesen nagy méretet, amit túl sok idő vízzel feltölteni. A falak belső oldalát úgy alakítottuk ki, hogy kényelmesen neki lehessen dőlni. Ez a gyakorlatban bevált. Az ergonomikus kialakításnak és a víz felhajtó erejének köszönhetően ugyanolyan kényelmes benne ücsörögni, mint egy készen vásárolt kádban. Egyáltalán nem zavaró a kemény felület. Volt némi fenntartásom, hogy a fürdővíz gyorsan kihűl majd benne. Az Ytong hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően ezzel sincs gond. A kád elé egy fellépőt is építettünk.

Több körben készült el a terv

Napokig fejtörést okozott a lefolyó kialakításának kérdése. Hosszas nyomozás után sem találtam olyan beépíthető lefolyót, amit dugaszolni lehet. Így egy sima zuhany lefolyó került a kád aljára. A lefolyócsőbe pedig a kádon kívül egy padlóba süllyesztett műanyag elzáró csap lett beszerelve. Ez alap állapotban zuhanyzásnál nyitva van. A kád feltöltésekor pedig el kell zárni.

A méretek és a forma véglegesítése után a kőműves kész tervek alapján végezhette a bontást és az izgalmas építést. Az előfal vastagabb, 12,5 cm-es Ytongból épült. Ez vasrudakkal be lett kötve az oldalsó tartó falakba. A kád többi oldalán 5 cm vastagságú lapok kerültek a fürdőszoba falához ragasztva. Ezután került kialakításra szobrászokat megszégyenítő ügyességgel a belső forma. A sarkon keletkezett háromszög alakú padka később praktikus pakoló helynek bizonyult. Ügyeltünk a lejtésére, hogy ne álljon meg rajta a víz és könnyen tisztán lehessen tartani.


Könnyen formázható Ytong alkotja az építményt


Szárad a felkent vízzáró réteg


Mozaik burkolat fedi a teljes felületet



A leglettelt felületre a Ceresit CL 51 kenhető szigetelő fólia került több rétegben. A sarkokat a hozzá tartozó szigetelő szalaggal erősítettük. Ezt követően a falhoz hasonlóan mozaik burkolatot kapott a kád. Utolsó lépésként felkerült a zuhanypanel és a kádparaván. A Ravak fémvázas edzett üvegből készült tolóajtós típusát választottuk, amely több méretben is elérhető.

Köszönet Gergácz Józsefnek a profi kivitelezésért!

És íme néhány kép a végeredményről.


Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Építtessünk fürdőkádat, ha a szabványos nem megfelelő! Építtessünk fürdőkádat, ha a szabványos nem megfelelő! Reviewed by Vágj Bele! on február 03, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.