Darálós keksz citromkrémmel

Tegye fel az a kezét, aki gyerekkorában a nagymama konyhájában találkozott már a darálós keksz vaníliás és kakaós változataival. Nevét nemes egyszerűséggel onnan kapta, hogy a húsdarálóhoz kiegészítőként kapható kekszformálón keresztül tekerték, azaz darálták ki a tésztamasszát. Egyszerű, olcsó és finom, régen a sparheltben, ma pedig a sütőben 20-30 perc alatt készre sül. Anno zsírral, napjainkban inkább vajjal vagy margarinnal készítjük. Tea vagy kávé mellé tökéletes ropogtatnivaló.
A lemon curd, azaz a citromkrém az angolok „találmánya”. Népszerűsége talán annak is köszönhető, hogy a szigetországban szinte minden boltban kapható. Az állaga nagyon hasonlít a pudingéra. A vajjal és tojással főzött krém hűtőben akár két hétig is eláll. A citrom savanykás íze pedig egyenesen feldobja a sütemények édes ízét.


A kekszekhez: 2 tojás, 10 dkg margarin, 12 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 35 dkg liszt, fél citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor, 1-1 csapott evőkanál liszt és cukrozatlan kakaópor
A megadott mennyiség 2 db sütőtepsire való adaghoz elegendő.

A citromkrémhez: 2 db citrom reszelt héja, 1 dl citromlé, 15 dkg porcukor, 3 db tojássárgája, 1 db egész tojás, 20 dkg hideg vaj


Darálós keksz
1. Az egész tojásokat, a margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük. A lisztet a citrom reszelt héjával és a sütőporral összeforgatjuk, majd a tojásos keverékhez adjuk. Kézzel összegyúrjuk.
2. Mikor majdnem összeállt a tészta, kettéosztjuk, az egyikhez hozzáadjuk az 1 csapott evőkanálnyi lisztet, a másikhoz pedig az 1 csapott evőkanálnyi kakaóport. A két tésztagombócot fóliába csomagolva 1-2 órára vagy akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
3. A tésztát húsdarálóra szerelhető kinyomó segítségével ledaráljuk úgy, hogy kb. 8-10 cm-es darabokat kapjunk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük őket.

Citromkrém
1. A krémhez forraljuk össze a citromok levét és héját 5 dkg porcukorral. A tojásokat keverjük habosra a maradék 10 dkg porcukorral. Lassú sugárban öntsük a citromos keverékünkhöz a habosat úgy, hogy közben habverővel folyamatosan keverjük. 
2. Folytonos keverés mellett hevítsük addig, amíg nem kezd el rotyogni, majd 3 részletben adjuk hozzá a darabokra vágott hideg vajat és keverjük el jól benne. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, adagoljuk üvegcsékbe, majd tároljuk hűtőben.

Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Darálós keksz citromkrémmel Darálós keksz citromkrémmel Reviewed by Vágj Bele! on március 10, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.