Mire elég 3 nap Rómában?

Manapság a kedvező árú fapados repjegyeknek köszönhetően számos, 1-2 óra alatt elérhető úti cél közül válogathatunk, ha rövidebb kikapcsolódásra vágyunk. Az online foglalási rendszerek segítségével könnyedén választhatunk szállást és ellátást (reggeli, félpanzió, all inclusive) a megszerzett repülőjegy mellé. Így pár nap szabadsággal és szolidabb költséggel szerezhetünk felejthetetlen élményt.

Az egyik kedvelt úti cél Róma. Vajon mire elég 3 nap a rengeteg látnivalót rejtő városban? Ehhez szeretnénk ötleteket adni Nektek a beszámolónkban.


Rómában a legtöbb látnivaló könnyen elérhető tömegközlekedéssel vagy gyalogosan. Legegyszerűbben metrót használva közelíthetjük meg a különböző helyeket. Kedvező áron vásárolhatunk heti bérletet. Ezt egy 3-4 napos út során is megéri használni.

Válasszunk olyan szállást, amely rövid sétával elérhető valamelyik metrómegállóból. Így könnyen el tudunk jutni a város bármelyik részére a tetszőleges napszakban. Mi egy központtól kijjebb elhelyezkedő hotelt választottunk a Cornelia metró megálló közelében. Egyszerű, tiszta szobákat és bőséges büfé reggelit kínáltak. Ugyan a környék kissé külvárosias, de maga a szálloda egy parkkal és kerítéssel körbe vett területen fekszik. Kellemes és a célnak megfelelő választás volt.

Napközben és este egy gyors vagy akár egy ráérősebb étkezéshez könnyen találhatunk megfelelő helyet. Szinte bárhol ehetünk egy tradicionális olasz pizzát vagy tésztát. Kell ennél több ha Rómában jász?! :)

0. nap
Egy kora délután induló járattal utaztunk. Így a szállás elfoglalása után maradt időnk egy esti sétára a városban. Ez remek alkalom, hogy átvegyük a város hangulatát és ráhangolódjunk a következő napokra. Hirtelen lelkesedésünkben meglátogattuk a Spanyol lépcsőt és a Trevi kutat, ahol nem maradhatott ki a pénzdobálás sem. Hiszen ahogyan a mondás tartja, aki pénzt dob a kútba, az még valamikor vissza fog térni az örök városba. Számítsunk a nyüzsgésre mindkét helyen. Az egymás közelében levő látnivalók kedvelt célpontok. És ha már ott járunk, érdemes betérni a Spagna metróállomástól pár lépésre található Pompi Bar nevű cukrászdába egy tradicionális tiramisura. A választható ízesítésű édességet dobozban magunkkal is vihetjük. Így akár a híres lépcsőkön ülve is majszolhatjuk az epres vagy pisztáciás különlegességet.



1. nap
Az első teljes napon a Vatikán meglátogatása került sorra. Az Ottaviano metró megállótól egy kellemes sétával közelíthető meg az ikonikus tér. A Szent Péter-bazilika látogatása ingyenes. A bejutásra várva akad látnivaló bőven. Izgalmas kaland, ha vállalkozunk a kupola megmászására. Ehhez jegyet kell váltanunk. Némi felárért lifttel is megtehetjük az utat a tető szintig. Innen végig sétálhatunk a 40 méter átmérőjű kupola belső galériáján. Közelről szemügyre vehetjük a mozaikkal kirakott falakat és letekinthetünk a távolinak tűnő padsorokra. Innen a kupola héjazata alatt vezet tovább felfelé az utunk szűk kanyargós lépcsőkön keresztül. Megéri a lépcsőzést az elénk táruló 360 fokos látvány.





Innen a Santa Maria Maggiore Bazilika irányába vezetett az utunk.  A város egyik legértékesebb műemléke nyilvánosan látogatható. A szomszédságában található Casa Maria vendéglőben fogyasztottuk korai vacsoránkat.


Megéri az esti órákban is visszalátogatni a Vatikánba. Lenyűgöző az épület esti világításban is. A Via della Conciliazione úton végigsétálva eljutunk a Tevere partjára, ahol hangulatos bóklászással zárhatjuk a napot.


2. nap
Ha tenger közelébe utazunk, akkor törekszünk arra, hogy egy pici csobbanást beiktassunk a programok közé. Róma központjától némi vonatozással könnyen megközelíthető a tengerpart. Mielőtt vonatra szálltunk, útba ejtettük a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikát (San Paolo fuori le mura). Ez Róma második legnagyobb Bazilikája.  A lenyűgöző épülethez egy magával ragadó hangulatú átriumos udvar is tartozik. Izgalmas régészeti érdekességeket rejtő kiállítás található mellette. A Basilica San Paolo megállóhoz visszasétálva semmi sem állított meg minket a tengerpartig, ahol a nap hátralevő részében önfeledten csobbantunk.


A városba visszatérve a Colosseum környékén vacsoráztunk. Megtekintettük napnyugta után a másnapi célpontokat.

3. nap
A Colosseum meglátogatása nem maradhat el egyetlen Római útból sem. Az építmény kívülről szemlélve igazán monumentális. A belsejében kalandozva elképzelhetjük, hogyan zajlottak egykor a gladiátor viadalok.

Ezt követően a Forum Romanum bejárása következett. Érdemes utána olvasni az itt álló épületeknek. Így felismerhetjük az elénk kerülő maradványokat.




Tipp: Minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépők a legtöbb helyre. Ha spórolni szeretnénk, akkor tervezzük így az utazás időpontját. A legtöbb belépőt igénylő látnivalókat időzítsük erre a napra!

Innen egy nagyobb sétával elérhető a Pantheon, az ókori építészet egyik legjelentősebb alkotása. A jellegzetes nyitott kupolája bizonyára mindenkinek ismerős fényképekről. A közelben számos hangulatos vendéglőt találhatunk egy gyors étkezésre. Itt esett meg velünk, hogy a délutáni csúcsforgalomban egy amerikai párt ültettek a mellénk tolt asztalhoz. Egy néhány hónapos kisbaba és a nagymama tartott velük. A fiatal apukának több tányéron húsokat, pizzát, tésztát hoztak ki. Kicsit értetlenül mosolyogtunk. Majd vidáman érkezett a magyarázat: holnap utazunk vissza az államokba, ahol nincsenek ízek.



A délután maradék részét a Tevere partján található Angyalvár bejárására szenteltük. A kalandos történelmű erőd több funkciót is betöltött az idők során. Sok szép részletet tartogat a belseje. Bástyáiról újabb perspektívákból tárul elénk az örök város.



Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Mire elég 3 nap Rómában? Mire elég 3 nap Rómában? Reviewed by Vágj Bele! on március 17, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.