Blaha Lujza szelet újragondolva

A Reindl Ludovikaként anyakönyvezett Blaha Lujza, vagy ahogyan sokan ismerik „a nemzet csalogánya” szakácsnőnek is kiváló volt, azonban a nevét viselő tortát nem ő találta ki. Három házassága alatt folyamatosan vezetett háztartást és gyakran voltak híres vacsoravendégei. Jóízű, de egyszerű magyaros fogásokat főzött, például szegedi paprikást, kapros-túrós lepényét vagy füstölt húsos lencsefőzeléket. A művésznő nagyon szerette a diót, a mandulát, a málnalekvárt és a vaníliakrémet. Egy szabadkai cukrász volt, aki megalkotta Blaha Lujza rózsaszín fondant-mázas esküvői tortáját, amely a színésznőről elnevezett finomságok leghíresebbike.


A következő recept ezen torta újragondolt változata, amelyben az ízek a hagyományokat tükrözik, ám textúrák kicsit a modern irányba mutatnak. Az eredeti recept a Viasat 3 műsorán látható Ide süss! 4. évadában is feltűnt.

A diós linzer alaphoz: 24 dkg vaj, 24 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 12 dkg darált dió, fél csomag sütőpor
A málnás krémhez: 25 dkg mascarpone, 15 dkg porcukor, 20 dkg habtejszín, 1 db citrom kifacsart leve, 50 dkg málna (mirelit is lehet), 3 db lapzselatin
A málnazseléhez: 40 dkg málna (mirelit is lehet), 10 dkg kristálycukor, 3 db lapzselatin
A díszítéshez: málnaszemek és étcsokoládé
A megadott mennyiség 14-16 darabhoz elegendő.


1. A linzertészta hozzávalóit összekeverjük, tésztává összegyúrjuk, majd 30 percre fóliába csomagolva hűtőbe tesszük. Az idő leteltével vékonyra kinyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle (mintha Ischler lenne). 180°C-os sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

2. A krémhez a lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A mascarponét és porcukrot elkeverjük egymással, majd hozzáadjuk a lapzselatint. A tejszínt habbá verjük, majd ügyelve, hogy nehogy összetörjük, fellazítjuk vele a mascarponés krémet. Belefacsarjuk a friss citrom levét is. A málnát áttörjük egy szűrőn, majd az így kapott málnapépet hozzáadjuk a mascarponés masszánkhoz.

3. A málnazselé elkészítéséhez az átpasszírozott málnapüréhez hozzáadjuk a cukrot, majd közepes tűzön addig melegítjük, amíg kicsit be nem sűrűsödik.  A langyos zselében elkeverjük a hideg vízbe áztatott lapzselatint, majd teljesen hagyjuk kihűlni és megdermedni.

4. A mascarponés krémet csillagcsöves habzsákba töltjük. Összeállításkor két darab linzertésztát összeragasztunk málnazselével, majd a mascarponés krémet kis halmokban a tetejére nyomjuk. Végül málnaszemekkel és étcsokoládéval díszítjük.

Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Blaha Lujza szelet újragondolva Blaha Lujza szelet újragondolva Reviewed by Vágj Bele! on május 27, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.