A Reindl Ludovikaként anyakönyvezett Blaha Lujza, vagy ahogyan sokan ismerik „a nemzet csalogánya” szakácsnőnek is kiváló volt, azonban a nevét viselő tortát nem ő találta ki. Három házassága alatt folyamatosan vezetett háztartást és gyakran voltak híres vacsoravendégei. Jóízű, de egyszerű magyaros fogásokat főzött, például szegedi paprikást, kapros-túrós lepényét vagy füstölt húsos lencsefőzeléket. A művésznő nagyon szerette a diót, a mandulát, a málnalekvárt és a vaníliakrémet. Egy szabadkai cukrász volt, aki megalkotta Blaha Lujza rózsaszín fondant-mázas esküvői tortáját, amely a színésznőről elnevezett finomságok leghíresebbike.
A következő recept ezen torta újragondolt változata, amelyben az ízek a hagyományokat tükrözik, ám textúrák kicsit a modern irányba mutatnak. Az eredeti recept a Viasat 3 műsorán látható Ide süss! 4. évadában is feltűnt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8wVNr94Ro7rGZGQ_LXAOiJE7kp_ZL3HPoCnbevCThYivtyD7cRUguk1YNIIdfh-JoVrCHyM3JHcTA82E3y2tCUDT2ZQnmkEhv0wR1gTPeLfTX7EobRlhDZN3K5Xl-tc-QdLLMfZ7nM6g/s1600/blaha_lujza_szelet-7623.jpg)
A következő recept ezen torta újragondolt változata, amelyben az ízek a hagyományokat tükrözik, ám textúrák kicsit a modern irányba mutatnak. Az eredeti recept a Viasat 3 műsorán látható Ide süss! 4. évadában is feltűnt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxU4sHSYlVBbDbWSlfYZ5sUzrH_zXfWrbfu4e6_3gQBPIxz8fxuQw-J4e3gu_hsNgnflcrB2KIWyotyrUzQMh7WsQY2HtwF-n_m8rMPvu0mIDCl1JrKA8dfV31QGEIamr2N6yy4gGDf7A/s1600/hozzavalok.png)
A diós linzer alaphoz: 24 dkg vaj, 24 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 12 dkg darált dió, fél csomag sütőpor
A málnás krémhez: 25 dkg mascarpone, 15 dkg porcukor, 20 dkg habtejszín, 1 db citrom kifacsart leve, 50 dkg málna (mirelit is lehet), 3 db lapzselatin
A málnazseléhez: 40 dkg málna (mirelit is lehet), 10 dkg kristálycukor, 3 db lapzselatin
A díszítéshez: málnaszemek és étcsokoládé
A megadott mennyiség 14-16 darabhoz elegendő.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8GfHUUByDwhIkK38JZj91NVwMD-h1dc0xglOd8cvBdK6GduN8U0evSw-KEOWrOhM4XXpX6nCACsG6tMtuI8SlF_bO224dnGkLFTYrocuf4hzwO5DwTcs605E8iPV_Q6feDSMWUYLxRoI/s640/blaha_lujza_szelet-7612.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwIJctWKMLuQzeNSW3Bn4r4K9wswDtaa1FGH-85Bt7JxBAVzFk1JIwjBiy14p3q8dGr7rq8S3hlxzARSVIJ-dxlnB2IrFT5xDkWm0rKE_2szvemzmFYGm9JvNE8sfiV4yaFEV1XxPHPMA/s1600/elkeszites.png)
1. A linzertészta hozzávalóit összekeverjük, tésztává összegyúrjuk, majd 30 percre fóliába csomagolva hűtőbe tesszük. Az idő leteltével vékonyra kinyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle (mintha Ischler lenne). 180°C-os sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
2. A krémhez a lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A mascarponét és porcukrot elkeverjük egymással, majd hozzáadjuk a lapzselatint. A tejszínt habbá verjük, majd ügyelve, hogy nehogy összetörjük, fellazítjuk vele a mascarponés krémet. Belefacsarjuk a friss citrom levét is. A málnát áttörjük egy szűrőn, majd az így kapott málnapépet hozzáadjuk a mascarponés masszánkhoz.
3. A málnazselé elkészítéséhez az átpasszírozott málnapüréhez hozzáadjuk a cukrot, majd közepes tűzön addig melegítjük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. A langyos zselében elkeverjük a hideg vízbe áztatott lapzselatint, majd teljesen hagyjuk kihűlni és megdermedni.
4. A mascarponés krémet csillagcsöves habzsákba töltjük. Összeállításkor két darab linzertésztát összeragasztunk málnazselével, majd a mascarponés krémet kis halmokban a tetejére nyomjuk. Végül málnaszemekkel és étcsokoládéval díszítjük.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixaX5bgJLJTDZu0kx0uXa65hfR3xpWpuoxwM7iyUR9rnbPX3ABaCSltjh3mkN09OcBLXaEWnPgDfLc0Ya26PYjJVvagma-lcyDq3d3ZQ9DlYKLu4EvhOxqg6NhwvXFu0VZsVQX598_upU/s1600/blaha_lujza_szelet-7582.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQqOld4qoGSKqbwDOeSW0FxaeLmaAV_NxQO47gBZbLavqILlNrou-MaJ1XLj5TpcRnkq55dxtZdMNfcnCFn07S4NoUSPOFz8PAjpLEmujwGRlGE7vBRXx9YuY9rFXO-VsuBVVVJpwLLKw/s1600/facebook_link.png)
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!