Legyen krétatáblád a konyhában!

Egy vallomással kell kezdenem. Imádom a krétatáblákat! Az éttermi hangulat lakásba varázsolásához szerintem nagyszerű elem. Annak ellenére is eredeti megoldásnak találom, hogy néha picit sokat találkozom vele mostanában. Lehet ráírni recepteket, emlékeztetőket, inspiráló sorokat.


Változtathatjuk a tartalmát kedvünk szerint. Amikor elhatároztuk a konyha átalakítását, biztosak voltunk benne, hogy helyet kap benne egy krétatábla. Adta magát az étkező asztal melletti falfelület. A méretén és formáján sokat gondolkodtunk. Izgatottan fürkésztük az éttermek ablakait, ha egy hangulatos megoldás jött szembe.

A konyha többi falát évek óta díszítik vidám kézi festmény stílusú képek. Véletlennek köszönhetik a történetüket. Évekkel ezelőtt kora tavasszal bukkantam rá. Mivel az új év már hónapok óta elkezdődött, töredék áron árultak hatalmas méretű fali naptárakat. „Ennyi pénzért elviszem. Majd jó lesz valamire” felkiáltással kiválasztottam néhányat. Asztalossal levágattam nagyjából 40x40 cm-es rétegelt lemez lapokat. A legizgalmasabb képeket tapétaragasztóval rátettem a lapokra. Az évek elteltével is mosolyt csalnak a bohókás képek az arcomra. Kedvencem a serpenyőben tanácstalanul ácsorgó madár lett. De mindegyik nagyon hangulatos. Fel sem merült, hogy az új konyhában ne maradjanak meg.

Íme a fent említett képek. Most csak ennyit mutatunk, mert hamarosan jön a teljes cikk a konyha átalakítás végeredményéről... Ugye már várjátok Ti is?

A krétatáblák kialakításához ezek a képek adták a nyerő ötletet. Négy darab, a képekkel azonos méretűre vágott rétegelt falemezt használtunk alapanyagként. Ezzel a megoldással elértük, hogy méretben és formában passzoljon a többi falon függő képekre. Két falapot fekete táblafestékkel festettünk le két rétegben. Érdemes előtte finom csiszoló vászonnal átcsiszolni és portalanítani a felületet. A krétafesték gyorsan szárad és könnyű vele egyenletesen festeni.


A másik két négyzetet műfűvel vontuk be. Ebből akár fél méteres csíkot is tudunk vásárolni, ami dekor célokra praktikus. Mi egy vékonyabb és egyben olcsóbb változattal dolgoztunk. Ez könnyen rá hajtható a felületre. A falapoknál oldalanként 8-10 centiméterrel nagyobb méretet szabtunk le belőle. A sarkainál kivágtuk, hogy rá tudjuk hajtani a rétegelt lemez lapra. Ezt követően egy kisebb csavarhúzóval lyukakat vájtunk rá, egymástól nagyjából 5 cm távolságban. Egy kiselejtezett műnövényt néhány levélből álló darabokra vágtunk. Ezeket beszúrtuk az előkészített nyílásokba, és áthúztuk rajtuk, hogy jól tartsanak. A műveletnek ez a része igényelt némi türelmet. Következő lépésként ráfektettük a fa lapra az előkészített borítást. Az egyik élén visszahajtottuk és a hátulján ipari tűzőgéppel rögzítettük. Először tűzdeljük meg az egyik oldalt, hogy alaposan tartson. Azután gondosan símitsuk rá a lapra és folytassuk a szemben levő oldalon.


A kompozíció tehát két krétatáblából és két dekor növény panelből állt össze. Ha természetesebb anyagot szeretnénk, akkor izlandi zuzmót is beszerezhetünk. Lényeg, hogy egy kis zöldet csempésszünk a térbe. Ezt kiegészítettük az egyik IKEA-s kedvenccel, a BEKVÄM falipolccal, amiből szintén feketére festettünk két darabot. Az egyik táblára pizza tészta recept került. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele? Nem bonyolult recept, de néha puskázni kell, ha hirtelenjében sütni szeretnénk. A másik tábla a kávézás örömének állít tiszteletet. A polcokra üveg poharak kerültek, amik így kéznél vannak és változatos formájuk jól dekorál.




Így lett egyedi krétatáblánk. Vegyétek kézbe az ecsetet és a táblafestéket! Legyen Nektek is saját krétatáblátok!
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Legyen krétatáblád a konyhában! Legyen krétatáblád a konyhában! Reviewed by Vágj Bele! on augusztus 02, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.