A füge nem csak az egyik legédesebb gyümölcs, de nagyon egészséges is. Létfontosságú ásványi anyagokat, vitaminokat, antioxidánsokat és zsírsavakat tartalmaz. A ma ismert fajták közül némelyik hazánk éghajlatát is jól viseli, és éppen mostanság ontja mézédes termését. Kényes gyümölcs, csak érett állapotban érdemes leszedni és tanácsos mihamarabb elfogyasztani. Különféle édességeket, lekvárt/dzsemet készíthetünk belőle, de remek párost alkot karakteres sültekkel, sőt parmai sonkával is. ITT találsz egy szuper fügés-fehércsokis püspökkenyér receptet.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisz4ZVHdkcY6n0-6Ux-KsAY-E_b9L9-ABN3K7UnZcqZO9Ojw-hDiKCVMI_PpLGXEZ_NkHALljV1zQwkoTFkajSb79rsyJiv4VkIl4-Xw1GjYUN5aXF-oIvjW54sSgSLRAaCbMZFlGx-vM/s1600/resize-8555.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxU4sHSYlVBbDbWSlfYZ5sUzrH_zXfWrbfu4e6_3gQBPIxz8fxuQw-J4e3gu_hsNgnflcrB2KIWyotyrUzQMh7WsQY2HtwF-n_m8rMPvu0mIDCl1JrKA8dfV31QGEIamr2N6yy4gGDf7A/s1600/hozzavalok.png)
4 kg füge, 1 kg kristálycukor, 4 közepes méretű citrom leve, 1 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál gyömbér, csipetnyi ánizs, 3 tasak zselésítőanyag (dzsemfix 3:1)
A megadott mennyiség kb. 3 - 3,5 liter lekvárhoz elegendő.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7IZ4ln-fv4OTX8sIu07Ozog8Uiu5d-oJTFTpJWrnwYimg_XLR62dSVf9BD8VZvHpZJbNyJuF7D6_n3EjwrsttPH6Y8ik2AKtfZy17e3ASogi72L89Lah0Faau-y7MTx7ADhslklmC6Jg/s1600/resize-8587.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwIJctWKMLuQzeNSW3Bn4r4K9wswDtaa1FGH-85Bt7JxBAVzFk1JIwjBiy14p3q8dGr7rq8S3hlxzARSVIJ-dxlnB2IrFT5xDkWm0rKE_2szvemzmFYGm9JvNE8sfiV4yaFEV1XxPHPMA/s1600/elkeszites.png)
1. Érdemes érett, de még nem túlérett fügéből készíteni. A gyümölcsöt leöblítjük (meghámozni nem szükséges), a szárvégét és az esetleg hibás részeket kivágjuk, majd elnegyedeljük. Lábasba szórjuk, összekeverjük a cukorral és a citromok átszűrt levével. Lefedve 10-12 órára hűtőszekrénybe tesszük.
2. Jól átkeverjük a masszát, hozzáadjuk a fűszereket, és gyakorta megkeverve, mérsékelt tűzön 1 órán át főzzük-sűrítjük. Ez idő alatt a kevésbé érett fügék is teljesen megpuhulnak. Lehúzzuk a tűzről és botmixerrel finomra turmixoljuk. Belekeverjük a zselésítőanyagot, majd a tűzre visszatéve 2 percig forraljuk.
3. Színültig töltjük vele a tiszta, meleg vízfürdőbe állított, üvegeket. Gondosan lezárjuk, fejre állítjuk, végül 10 perc múlva talpukra fordítjuk őket, és hagyjuk egészen kihűlni a lekvárt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPkaN8YVvAJQMEhxIsO59vXTdpYZicOwmkZDm-ZkSA2l45cX-I4iKNeh2TGCzD_iqeV-gF1JVEfFr_W3P9J0-Kb4psenNDDvLQ0SlIF1MxP2S3y6csEI6VUsXRRCR8VlJItIGyVo-6s7w/s1600/resize-8566.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpwDRrsiRjg8QYfWyyaiy0v-QuW_G8h9KUVupzUh_SNE9hXVuEKrxdHmaNitmYaVPX4Z2SwTMWmwnnQx6Seb2RoMIOLbAHEd-SutGAXeR6dmIyurR12KKSgNC0pcY03_yKxaDGrGUEEXk/s1600/tipp.png)
A fügelekvár zselésítőanyag nélkül is meglehetősen sűrű, kenyérre kenegetni éppen ideális. Ha azonban sütemények töltéséhez szeretnénk használni, nem árt a dzsemfix.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQqOld4qoGSKqbwDOeSW0FxaeLmaAV_NxQO47gBZbLavqILlNrou-MaJ1XLj5TpcRnkq55dxtZdMNfcnCFn07S4NoUSPOFz8PAjpLEmujwGRlGE7vBRXx9YuY9rFXO-VsuBVVVJpwLLKw/s1600/facebook_link.png)
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!