Egy jól bevált fügelekvár

A füge nem csak az egyik legédesebb gyümölcs, de nagyon egészséges is. Létfontosságú ásványi anyagokat, vitaminokat, antioxidánsokat és zsírsavakat tartalmaz. A ma ismert fajták közül némelyik hazánk éghajlatát is jól viseli, és éppen mostanság ontja mézédes termését. Kényes gyümölcs, csak érett állapotban érdemes leszedni és tanácsos mihamarabb elfogyasztani. Különféle édességeket, lekvárt/dzsemet készíthetünk belőle, de remek párost alkot karakteres sültekkel, sőt parmai sonkával is. ITT találsz egy szuper fügés-fehércsokis püspökkenyér receptet.


4 kg füge, 1 kg kristálycukor, 4 közepes méretű citrom leve, 1 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál gyömbér, csipetnyi ánizs, 3 tasak zselésítőanyag (dzsemfix 3:1)
A megadott mennyiség kb. 3 - 3,5 liter lekvárhoz elegendő.


1. Érdemes érett, de még nem túlérett fügéből készíteni. A gyümölcsöt leöblítjük (meghámozni nem szükséges), a szárvégét és az esetleg hibás részeket kivágjuk, majd elnegyedeljük. Lábasba szórjuk, összekeverjük a cukorral és a citromok átszűrt levével. Lefedve 10-12 órára hűtőszekrénybe tesszük.

2. Jól átkeverjük a masszát, hozzáadjuk a fűszereket, és gyakorta megkeverve, mérsékelt tűzön 1 órán át főzzük-sűrítjük. Ez idő alatt a kevésbé érett fügék is teljesen megpuhulnak. Lehúzzuk a tűzről és botmixerrel finomra turmixoljuk. Belekeverjük a zselésítőanyagot, majd a tűzre visszatéve 2 percig forraljuk.

3. Színültig töltjük vele a tiszta, meleg vízfürdőbe állított, üvegeket. Gondosan lezárjuk, fejre állítjuk, végül 10 perc múlva talpukra fordítjuk őket, és hagyjuk egészen kihűlni a lekvárt.


A fügelekvár zselésítőanyag nélkül is meglehetősen sűrű, kenyérre kenegetni éppen ideális. Ha azonban sütemények töltéséhez szeretnénk használni, nem árt a dzsemfix.
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Egy jól bevált fügelekvár Egy jól bevált fügelekvár Reviewed by Vágj Bele! on szeptember 17, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.