Variációk burgonyára

Ez a posztunk egy kicsit rendhagyó lesz. A már megszokott édesség vonal mellett most a burgonya fogyasztást szeretnénk népszerűsíteni a Goldenburg karácsonyi blogger kampányára. A Goldenburg burgonya különleges elegye a több évtizednyi tapasztalatnak, tradíciónak, és az innovatív szemléletű, fiatalos lendületnek. Így válik: Az étel értemévé.


Szeretnénk bemutatni, hogy ez az egyszerű alapanyag mennyire sokoldalúan használható, ezért három burgonyás ételt készítettünk. Az egyik egy spanyol előétel, ami a burgonyának és a többi zöldségnek köszönhetően tápláló és egészséges. Akár vendégvárónak is elkészíthető. Főételként egy békebeli finomságot vettünk elő, amit a nagymamáink gyakran készítettek. Az egyszerűsége ellenére megunhatatlan számunkra. Desszertként egy meggyes marcipános süteményt választottunk. A burgonyának köszönhetően kellemesen szaftos a tésztája. A fahéjas ízvilág és az elegáns ruby csoki öntet miatt pedig akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Tortilla Española - spanyol krumplis omlett

Hozzávalók:

20 dkg cukkini, 20 dkg burgonya, 20 dkg kápia paprika, 3 evőkanál olivaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 cm póréhagyma, só, frissen őrölt bors, 4 tojás, fél dl tej
A megadott mennyiség 4 személyre elegendő.


Elkészítés:
1. A megtisztított, vékonyra csíkozott cukkinit, az apróra kockázott, sós vízben félig előfőzött burgonyát és az apróra darabolt paprikát dobjuk serpenyőbe, és kevés olivaolajon dinszteljük puhára fedő alatt az aprított fokhagymával és póréhagymával együtt. Öntsünk alá kevés vizet a pároláshoz. Sózzuk, borsozzuk.

2. Ha megpuhultak a zöldségek, öntsük a keveréket sütőpapírral bélelt 20 x 30 cm-es tepsibe.

3. A tojásokat keverjük el a tejjel, sóval, borssal, majd öntsük a zöldségekre. Süssük 180°C-os sütőben, amíg megszilárdul. Hagyjuk a formában kihűlni. Ezután borítsuk tálra és hidegen szeleteljük fel háromszögekre. 

Tipp:
Ha előételként vagy reggeliként tálaljuk, akkor készítsünk hozzá pirítóst, amire sóval ízesített frissen pürésített paradicsomot kanalazunk. A paradicsomok héját eltávolítjuk, majd kézi turmixszal pürésítjük. Közben a bagettszeletkéket sütőben megpirítjuk, ha elkészültek, fokhagymával megdörzsöljük, majd a turmixolt paradicsomba mártjuk. Sózzuk, borsozzuk, friss olívával meglocsoljuk, azonnal fogyasztjuk az omletthez.
Vendégváróként falatnyi kockákra is vághatjuk, amikbe fapálcikát vagy apró zászlót szúrunk a kínáláshoz.



Régimódi krumplilángos

Hozzávalók:
60 dkg burgonya, 2 evőkanál liba- vagy kacsa zsír, 15 dkg liszt, só ízlés szerint
A megadott mennyiség 4 személyre elegendő.


Elkészítés:
1. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Még melegen krumplinyomón áttörjük.

2. Pár percig hűlni hagyjuk, míg langyos nem lesz - sózzuk, hozzáadjuk a zsírt, majd a lisztet, és összegyúrjuk. (A liszt mennyisége függhet attól, hogy milyen minőségű a burgonya.)

3. Lisztezett deszkára tesszük, majd golflabda méretű adagokra szaggatjuk. Sodrófával vékony kör alakúra nyújtjuk. 

4. Zsírral kikent teflon serpenyőbe tesszük, majd oldalanként 4-5 percig sütjük, de közben nézzük, meg ne égjen. Újhagymás vagy snidlinges tejföllel tálaljuk.



Marcipános-meggyes szelet ruby csoki öntettel

Hozzávalók:
30 dkg burgonya, 30 dkg barna cukor, 25 dkg liszt, 10 dkg puha vaj, 10 dkg magozott meggy, 5 dkg hideg marcipán, 3 db tojás, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 citrom reszelt héja, csipet só
A megadott mennyiség kb. 14-16 szelethez elegendő.


Elkészítés:
1. A megpucolt burgonyát felkockázzuk és puhára főzzük. Áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a citrom reszelt héját és elkeverjük. Beleszitáljuk a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót, közben tovább keverjük. Ezután beledolgozzuk a tejet és az áttört főtt burgonyát. 

3. Nagy lyukú reszelőn belereszeljük a marcipánt és végül belekeverjük a meggyet is. A tésztát egy körülbelül 20 x 30 cm-es kivajazott tepsibe öntjük. Használhatunk szilikon sütőformát is. 170°C-os sütőben 45 perc alatt készre sütjük, tűpróbát végzünk rajta.

4. A díszítéshez gőz felett felolvasztjuk a ruby csokit. Habzsákba töltjük és vékony sugárban gyors mozdulatokkal vonalazzuk a felvágott szeleteket. Hagyjuk, hogy az oldalán lecsorogjon.


A bejegyzés támogatója:



Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Variációk burgonyára Variációk burgonyára Reviewed by Vágj Bele! on december 16, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.