Panettone

A panettone egy igazi tradicionális karácsonyi kalács, ami egyik olasz ünnepi asztalról sem hiányozhat. Eszméletlen finom és ugyanilyen szép is, szóval szépen becsomagolva akár ajándék ötletnek is tökéletes! De ki mondta azt, hogy csak az adventi időszakban lehet sütni? Bárhol és bármikor megállja a helyét 😊

A panettone elkészítéséhez pár órával a kelesztés előtt vegyük ki az élesztőt a hűtőből. Arra figyeljünk, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, a tej pedig langyos.


Hozzávalók:
a kalács tésztájához: 3,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 10 dkg cukor, 45 dkg liszt (+ a formához), 13 dkg margarin (+ a formához), csipet vanília őrlemény, 1 db citrom reszelt héja, 1 db narancs reszelt héja, 1 kávéskanál só, 3 tojássárgája, 1 egész tojás a kenéshez, 8 dkg mazsola vagy aszalt áfonya, 5 dkg aszalt szilva, 5 dkg aszalt sárgabarack, 6 dkg kandírozott citromhéjkocka vagy narancshéjkocka (lehet vegyesen is), 5 dkg szeletelt mandula vagy mandula pálcika
A megadott mennyiség egy 18 cm-es formához elegendő.


Elkészítés:
1. A morzsolt élesztőt a langyos tejben a cukorral és 3 evőkanál liszttel elkeverjük, majd langyos helyen felfuttatjuk. Egy nagyobb tálban kihabosítjuk a puha margarint a vanília őrleménnyel, a reszelt citrusok héjával, a sóval és a 3 tojássárgájával. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd rászitáljuk a maradék lisztet, lazán összedolgozzuk.

2. Körülbelül 8-10 percig dagasztjuk, míg fényes, hólyagos tésztát kapunk. A tetejét liszttel megszórva 35-45 percig langyos helyen kelesztjük.

3. Az aszalt gyümölcsöket apró kockára vágjuk, majd forró vízzel leforrázzuk és 8-10 percig állni hagyjuk. Ettől a keményebb fajták is szépen megpuhulnak, majd lecsepegtetjük. Amikor megkelt a tészta, beleszórjuk az aszalt gyümölcsöket, a kandírozott citrushéjkockákat és a mandulát, majd újra kidagasztjuk. (Ekkor már csak kézzel dagasszuk.) Cipót formálunk belőle.

4. Előkészítjük a formát, kivajazzuk, kilisztezzük. Ha nincs panettone formánk, akkor egy 18 cm átmérőjű tortakarikát kb. 15-20 cm széles sütőpapír csíkkal körben kibélelünk, ezzel magasítjuk meg a formát. Legalább 3 réteget teszünk bele, hogy kellő tartása legyen.

5. A tésztát az előkészített formába rakjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással, majd meleg helyre téve további 20-25 perc alatt legalább a duplájára kelesztjük.

6. 180°C-ra előmelegített sütőben először 20 percig , majd 160°C-on további 30-35 percig sütjük. Ha nagyon barnul a teteje, sütőpapírral vagy alufóliával letakarjuk. A sütési idő vége felé tűpróbával ellenőrizzük. Sütőrácsra tesszük hűlni, de csak akkor vegyük le róla a formát, ha már teljesen kihűlt.


Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Panettone Panettone Reviewed by Vágj Bele! on január 09, 2021 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.