Almás-fahéjas pite

Az almás pite sokak kedvence. Ez az a süti, aminek biztos, hogy a szádban érzed az ízét, ha meghallod a nevét. Ha eddig mégsem sikerült úgy, mint a nagyinak, akkor legközelebb ezzel a recepttel próbálkozz! 


Hozzávalók:
a tésztához: 10 dkg zabpehelyliszt, 15 dkg liszt (+ a nyújtáshoz), 10 dkg hideg vaj, 3 dkg nádcukor, 1 tojássárgája, 1 csipet só, 3 evőkanál hideg víz
a töltelékhez: 50 dkg kockázott alma, 3 dkg nádcukor, 1-2 teáskanál fahéj, fél citrom leve
a tetejére: 1 tojásfehérje
A megadott mennyiség 24 cm átmérőjű piteformához elegendő.


Elkészítés:
1. A kétféle lisztet, a felkockázott vajat és a többi hozzávalót gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Az így kapott tésztát fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.

2. A meghámozott, kicsumázott és felkockázott almát a nádcukorral, a citrom levével és az ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal összekeverjük, majd állni hagyjuk.

3. A tésztát elfelezzük, lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Sütőpapírt terítünk rá, melyre szárazbabot vagy pitesúlyt szórunk. 180°C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig elősütjük.

4. A nehezékkel együtt leemeljük a sütőpapírt és a pitét további 5 percig sütjük. Eloszlatjuk rajta az almát. Figyeljünk arra, hogy ha esetleg levet eresztett az alma, akkor előtte szűrjük le, mert könnyen eláztathatjuk vele a tésztát.

5. A tészta másik felét is kinyújtjuk. Késsel 1,5 - 2 cm-es csíkokra vágjuk, és berácsozzuk a pite tetejét. A maradék tésztából tetszés szerinti kiszúró formával alakzatokat vágunk ki és ezzel díszítjük a piténket. Lekenjük tojásfehérjével, majd további 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Porcukorral meghintve tálaljuk.



Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Almás-fahéjas pite Almás-fahéjas pite Reviewed by Vágj Bele! on június 22, 2021 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.