Készíts mini kertet!

Hangulatos és trendi ötlet pozsgásnövénnyekkel feldobni a lakásunkat vagy irodánkat. Egy mutatós tálkába mi magunk is készíthetünk mini kertet. Ez akár ajándéknak is jó ötlet.


Nézzük mire lesz szükségünk:
- üveg vagy kerámia tál
- ültető közeg
- növények
- apróbb és nagyobb kavicsok

Első lépéként válasszuk ki a megfelelő tálkát, amibe elkészíthetjük a kompozíciót. A méret kiválasztásánál gondoljuk át, hogy mennyi növényt szeretnénk bele helyezni. Ne essünk túlzásokba, hiszen nem mutat jól, ha túlméretezett. Tapasztalat szerint egy 20-25 cm átmérőjű tálba kényelmesen elhelyezhető több féle apró növény. Ez jól mutat akár egy íróasztalon vagy polcon.

A nyitott formájú tál a szárazságtűrő növények számára ideális. Ebbe vásárolhatunk pozsgásokat és törpe kaktuszokat. A zártabb formákba párakedvelő növényeket ültessünk. Ehhez mini üvegházat, gömbakváriumot, vagy öblösebb vázát is választhatunk. Floráriumnak is nevezik ezt a fajta üvegkertet. Lényeg, hogy hasonló igényű növényeket válasszunk egymás mellé. És hozzájuk megfelelő formájú edényt.


Mi egy nyitott változatot mutatunk Nektek. Alapként egy fehér kerámia tálat vásároltunk. Minden esetben kavics réteg elhelyezésével kezdődik az ültetőközeg kialakítása. Ez segít a vízelvezetésben, így locsolás után a növény gyökere nem áll a pangó vízben. Erre kerül a megfelelő virágföld. A legtöbb pozsgásnövény a finomabb szerkezetű kaktuszföldben jól érzi magát. A páraigényesebb növényeknek a savanyú, tőzeges ültetőközeg a megfelelő. A kis méretű növényeket szellősen és változatosan ültessük. Végezetül szórjunk köré apró kavicsot. A világos színű kavics jól kiemeli a zöldeket. Feldobhatjuk még egy-egy nagyob kaviccsal, kagylókkal, vagy éppen szolár lámpát is szúrhatunk közé. Érdekes formájú faágak, vagy akár vidám kiegészítők is beleférhetnek a kompozícióba.

Gondozás:
Mindenekelőtt válasszuk ki a megfelelő helyet a növényeknek. Fontos, hogy elegendő fényt kapjanak. Később lehetőleg ne költöztessük őket, hogy a megszokott helyen fejlődhessenek. Jellemzően a cserepes társaiknál kevesebb locsolásra lesz szükségük. Ehhez beszerezhetünk egy apró kannát vagy spriccelőt. Kerüljük a túllocsolást! Vegyük figyelembe, hogy a növényeink szárazságtűrők vagy pára kedvelők. Időnként használjunk megfelelő tápoldatot! Az elszáradt vagy elhalt részeket távolítsuk el rendszeresen!


Néhány tipp a növények kiválasztásához:
- Pozsgások
- Zuzmó félék
- Tillandsiák  - levegőből táplálkoznak, földre nincs szükségük. Párát igénylik.
- Hálóslevél
- Levélcsillag
- Törpekaktusz

Bátran tervezzetek saját mini kertet! A gondozása könnyű, és látványa feldobja a mindennapokat.  Ültetésre fel!
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Készíts mini kertet! Készíts mini kertet! Reviewed by Vágj Bele! on július 29, 2019 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.