Rákóczi-túrós

by - május 28, 2018

A túrós sütik egyik királya, a család és a barátok nagy kedvence, ez a Rákóczi-túrós. Ugye Ti is emlékeztek arra, amikor egy vasárnapi családi ebéd után a nagyi elővarázsolt egy nagy tepsi Rákóczi-túrós sütit a kamrából? Ki az aki ne szeretné ezt a barackos és túrós mennyországot? Ha nektek is kedvetek támadt elkészíteni a nagyi által sokszor készített finomságot, akkor most itt az ideje. Sütőket izzítani, tojásokat habbá verni, kezdődhet a sütés…


 
A tésztához: 20 dkg liszt + a nyújtáshoz, 12 dkg sütőmargarin, 6 dkg porcukor, 1 tojássárgája
A töltelékhez: 60 dkg túró, 8 dkg porcukor, 2 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 evőkanál búzadara, 1 tojás, 20 dkg baracklekvár
A tojáshabhoz: 4 tojásfehérje, 15 dkg porcukor
A megadott mennyiség egy darab kb. 20 x 30 cm-es méretű tepsire elegendő.

1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és a porcukorral, majd a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A cipót befóliázva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

2. A tésztát lisztezett munkalapon kb.20 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, villával megszurkáljuk.

3. 170°C-ra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.

4. A töltelékhez jól összekeverjük a túrót, a cukrot, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, a búzadarát és az egész tojást.

5. Az elősütött linzerlapot megkenjük 2-3 evőkanál baracklekvárral, majd egyenletesen rárétegezzük a tölteléket.

6. A tojáshabhoz kemény habbá verjük a fehérjéket, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukrot.

7. Sima csöves nyomózsákba töltjük a habot, és átlósan rácsmintát rajzolunk a töltelékre.

8. 150°C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. A rácsok közötti üregbe kanalazzuk a maradék baracklekvárt.

Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Hasonló cikkek

0 hozzászólás