Szilvás tarte tatin

A tarte tatin (ejtsd: tart taten) ikonikus francia desszert: gyors, pofonegyszerű, viszont isteni finom. Megérkezett a szilvaszezon, ha eddig nem volt ötleted, mi legyen a hétvégi desszert, akkor ezt a tortát jó szívvel ajánlom neked. A kiborításnál vigyázz picit! Mindenképpen érdemes vele várni 5-10 percet miután kivettük a forró sütőből a tortát.

A tésztához:  kb. 0,5 kg szilva, 1 db (kezeletlen héjú) citrom, 17,5 dkg lágy vaj/margarin, 15 dkg cukor, 3 egész tojás, 10 dkg liszt, 1 evőkanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 7,5 dkg darált dió vagy mogyoró vagy mandula, 1-2 evőkanál tej, 2 evőkanál cukrozott kakópor, 2 teáskanál fahéj, fél teáskanál szerecsendió, csipet só
A sziruphoz: 50 ml víz, 1 evőkanál citromlé, 1-2 evőkanál cukor
A megadott mennyiség egy darab 20 cm-es kapcsos tortaformához elegendő.


1. A tortaformát alulról és oldalról is sütőpapírral kibéleljük, kevés vajjal megkenjük. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és szépen elrendezzük a forma alján. Megszórjuk a fahéjjal, szerecsendióval és egy csipet sóval, ezután félretesszük.

2. A vajat a cukorral habosra keverjük. A lisztet, a diót (ami helyettesíthető mogyoróval vagy mandulával), a sütőport és a szódabikarbónát egy másik tálba kimérjük és összekeverjük. A habos vajhoz egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a citrom héját és fél citrom levét. Kanalanként hozzáadjuk a lisztes keveréket és spatulával lazán összeforgatjuk. Végül a tejjel óvatosan elkeverjük.

3. Óvatosan beleöntjük az előkészített formába. A tetejét egyenletes megszórjuk a cukrozott kakaóporral, ettől egy picit roppanós kakaós réteget kapunk a tortánkon. 180°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük. 

4. Közben szirupot készítünk a vízből, citromléből a cukorból úgy, hogy egy kis lábasban alacsony lángon összefőzzük. 

5. Amikor megsült a torta kivesszük a sütőből és még melegen kanalanként meglocsoljuk a sziruppal. Ne tegyük rá egyszerre mindet, inkább több részletben. Amikor langyosra hűlt óvatosan ráborítjuk egy tortatálra, majd óvatosan lefejtjük a sütőpapírt.

Nyáron tálaljuk vaníliafagyival. Én most az IKEA FOOD kínálatában kapható SAS VANILJ Vaníliamártással tálaltam. Hát nem volt rá panasz... :)

Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Szilvás tarte tatin Szilvás tarte tatin Reviewed by Vágj Bele! on július 16, 2018 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.