Valencia - a múlt és a jövő találkozása a jelenben

Valencia Spanyolország harmadik legnagyobb városa, ami az ország keleti felén, a Földközi-tenger partján fekszik. Összegyűjtöttük azokat a látnivalókat - a teljesség igénye nélkül - amit nem szabad kihagyni, ha ide utazol. Valencia Barcelonához és a fővároshoz, Madridhoz képest kevésbé ismert. Azonban sok szép látnivalót nyújtó, barátságos, kellemes város. Különlegessége az óváros és a folyómederben kialakított modern városrész közötti látványos kontraszt. Hab a tortán a jól megközelíthető tengerpart, ahol kellemes fürdőzéssel koronázhatjuk meg a napunkat.


Plaza del Ayuntamiento
Valencia legnagyobb és legnyüzsgőbb központi tere. Itt található a csodálatos, bárki által látogatható épület az Ayuntamiento (a Városháza). Ugyancsak itt található Valencia egyik leglátványosabb épülete, a központi posta (Edificio de Correos y Telegrafos) is.

Mercado Central
Európa egyik legrégebbi ma is működő ételpiacán bele lehet kóstolni az igazi valenciai életbe, átérezni egy kicsit a spanyol piacok sürgés-forgását, és persze helyi ételkülönlegességeket vásárolni a hihetetlenül élettel teli piacon. Vehető itt friss és remek minőségű hús, sonka, hal, sajt, zöldség, gyümölcs, kávé, pékárú. (Habár ez kontinensünk egyik legrégebbi piaca, maga a piacnak helyet adó épület nem is olyan régen, 1914-ben épült.)


Selyembörze (Lonja de La Seda)
A városközpontban, a piac közvetlen közelében található impozáns épületet 1482-1548 között építették. Az épület külső és belső része is varázslatos, melyet jól mutat, hogy az UNESCO Világörökség része. Az épület kereskedelmi központként és selyempiacként működött.

Valencia székesegyháza
A valenciai székesegyház a 13-15. század folyamán épült, főként gótikus stílusban. Úgy tartják, hogy a Szent Grál (a pohár, amelyből Jézus az utolsó vacsorán ivott) 500 évig a valenciai Katedrálisban volt. A Szent Grál másolata ma is megtekinthető a katedrális egyik kápolnájában.
A székesegyház környéke Valencia óvárosa, mely szintén megér egy sétát. A szűk, kanyargós, labirintus-szerű utcák mentén régi épületeket, templomokat, piacokat, valamint remek éttermeket, és bárokat lehet felfedezni.



Torres de Serranos
Az 1300-as évek végén a város erődítményrendszerének részeként építették a Torres de Serranost, Valencia egyik városkapuját. A Torres de Serranos börtönnek adott helyet, azonban ünnepségek és fesztiválok idején diadalívként is szolgált. Számos szintjét megmászva a tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a városra.



Jardín del Túria
A kontinens egyik legszebb, nagyvárosban található parkja. Érdemes végigsétálni vagy végigkerékpározni rajta. A park helyén korábban a Túria folyó folyt. Azonban az ’50-es évek végi többszáz halálos áldozatot és jelentős - a városban még néhol ma is észrevehető - anyagi károkat követelő nagy valenciai árvíz után úgy határoztak, hogy a folyót kivezetik Valencia központjából. Helyén egy parkot hoztak létre a folyó medrében, melyeben tavacskák, szökőkutak, sportpályák, kávézók, játszóterek találhatók.

A művészetek és a tudományok városa (La Ciudad de las Artes y las Ciencias)
A híres spanyol építész, Santiago Calatrava által tervezett hatalmas, csodálatos, futurisztikus épületekből álló komplexum megtekintése mindenki számára kötelező. Ez az a hely, ahol a múlt helyett bepillantást nyerhetünk a jövőbe. Ebben a városnegyedben kapott helyett a Palau de les Arts Reina Sofia Operaház, mely Európa legmagasabb operaháza címet viseli.


A L'Oceanografic Európa legnagyobb akváriuma. Hatalmas méretét alátámasztja, hogy akár fél- egy napos program is lehet a bejárása. A tengeri élővilág több ezer példáját lehet itt megtekinteni.

A L'Hemisferic egy fantasztikus 3D IMAX-mozi, planetárium és lézerszínház egyben.

A Museo de las Ciencias Principe Felipe, azaz a Tudomány Múzeuma egy hatalmas, három emeletes interaktív tudományos múzeum, amely az elektromosság, a lézerek, az emberi test, a fizikai törvények, a sportok, hangok és fények világába nyújt egyedülálló betekintést.



L'Umbracle különlegessége, hogy 7000 négyzetméteres területen különleges növényeket mutat be a világ minden tájáról.



A művészetek és tudományok városának része a L'Ágora rendezvénycsarnok, ahol koncerteket és sporteseményeket tartanak.

Valencia strandjai
A finom csobbanást ígérő homokos tengerpart alig fél óra buszozással érhető el a városközpontból. A legközelebbi strand a homokos Las Arenas, a kikötő szomszédságában. Ez a partszakasz valamivel hosszabb, mint 1 km. Általában itt vannak a legtöbben. A part mentén északra sétálva Valencia másik városi strandjára, a homokos Malvarrosa strandra jutunk. Ez a város fő, legnépszerűbb strandja. Ezen partszakasz is közel 1 km hosszú. A strandok mellett gyönyörű pálmafás tengerparti sétány húzódik.


Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Valencia - a múlt és a jövő találkozása a jelenben Valencia - a múlt és a jövő találkozása a jelenben Reviewed by Vágj Bele! on július 23, 2021 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.