A sós karamelles fahéjas almatorta egy igazi őszi édesség.
Őszi alapanyagokkal és hangulattal. A torta alapja egy tökéletes mandulás piskóta,
ezt koronázza meg a könnyed mascarponekrém és a fahéjas alma. Az ízharmóniát a sós karamell teszi tökéletessé. Sajnos a szénhidrátcsökkentés ebben az esetben
kizárva, hiszen cukor nélkül karamellt nem lehet készíteni.
a piskótához: 2 tojás, 10 dkg barnacukor (a sárgájához), 4 dkg barnacukor (a fehérjéhez) 4 dkg darált mandula, 14 dkg liszt, 0,75 dl olaj, 0,75 dl tej, fél csomag sütőpor, csipet só
a sós karamellhez: 10 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj, 6 dkg tejszín, 2 evőkanál víz, csipet só
a fahéjas almás réteghez: 50 dkg hámozott és kicsumázott alma apró kockára vágva, 5 dkg barnacukor, csipet fahéj
a mascarponehabhoz: 50 dkg mascarpone, 40 dkg habtejszín, 10 dkg porcukor, csipet őrült vanília
A megadott mennyiség egy 18 cm-es tortához elegendő.
1. A piskótát és a sós karamellt már előző nap elkészíthetjük. A piskótához a tojásfehérjéből a kevesebb cukorral habot verünk. A tojássárgáját kihabosítjuk a nagyobb adag cukorral, beleöntjük az olajat és tejet, elkeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a mandulát, a sütőport, a sót és alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. Egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és 175 °C-os sütőben (légkeverés nélkül) kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd három lapba vágjuk.
2. A karamellhez a cukrot egy-két evőkanál vízzel egy széles lábasban szétterítjük, és kevergetés nélkül aranyszínűre karamellizáljuk. Közben felforrósítjuk a tejszínt, és ha elértük a karamellizálással a kívánt színt, a tejszínt a cukorhoz öntjük. Folyamatos keverés mellett további 3-4 percig főzzük. Levesszük a tűzről és kis adagokban hozzákeverjük a vajat. Minden egyes adag vaj után alaposan keverjük egyneműre. Ezt követően megsózzuk. Először egy (!) csipettel érdemes indítani, és kóstolgatva elérni a kívánt sóssági szintet. Ha kész, egy szűrőn átszűrjük és hagyjuk kihűlni. Amennyiben csak másnap használjuk fel, hűtőben tároljuk, és felhasználás előtt egy-két órával tesszük ki szobahőmérsékletre.
3. A fahéjas almás réteghez a tisztított almát kis kockákra vágjuk, ízesítjük a fahéjjal, és a cukorral együtt feltesszük főni. Addig főzzük, amíg kellemesen haraphatóan puha lesz, de nem esik szét. Hagyjuk kihűlni.
4. A mascarponehabhoz a mascarponét a porcukorral, vaníliával és a tejszínnel együtt habbá verjük.
5. Következik a torta összeállítása. A mascarponehabból félreteszünk kb. 30 dkg mennyiséget a torta körbekenésére. Egy megtisztított és sütőpapírral vagy fóliával kibélelt tortakarikába belehelyezzük az egyik piskótalapot, melyet alaposan megkenünk a sós karamell felével, majd jöhet rá a mascarponehab. A mascarponehabból kis peremet készítünk, ezen belülre halmozzuk a fahéjas alma felét. Jöhet egy újabb mandulás piskóta, sós karamell, mascarponehab és a fahéjas alma másik fele. Az összeállítást a harmadik piskótalappal zárjuk, és a tortát pár órára hűtőbe tesszük.
6. A megdermedt tortát kiszedjük a tortaformából, és körbekenjük a félretett mascarponehabbal. Újra pár óra hűtés következik. Végül a tortát almával, fahéjrudakkal díszítjük. (Az alma vágott felületét érdemes megkenni egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg.)
Tipp: Az alma tökéletesen helyettesíthető körtével is.
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!