Zöldcitromos pite (Key Lime Pie)

A floridai zöldcitromos pite vagy eredeti nevén Key Lime Pie egy amerikai desszert, amely Key Lime-ból, tojássárgájából és édesített sűrített tejből készül. Eredetileg a Key-szigetcsoporton termesztett zöldcitromról, a Key Lime-ról kapta a nevét, de valójában a nálunk kapható lime-mal is tökéletes. További érdekesség, hogy 2006. óta törvényileg is Florida hivatalos desszertje ez az isteni krémes pitetorta.

Hozzávalók:
a tésztához: 32 dkg zabkeksz, 18 dkg olvasztott vaj, 5 dkg kókuszreszelék, 1 csipet só
a krémhez: 3 db lime reszelt héja, 3 db tojássárgája, 40 dkg cukrozott sűrített tej, 160 ml lime lé (kb. 3 lime leve)
A megadott mennyiség 24 cm átmérőjű tortaformához vagy piteformához elegendő.


Elkészítés:
1. A kekszet morzsává törjük és egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a sót, majd az olvasztott vajat. Összekeverjük. Kapcsos tortaformába vagy piteformába tesszük, lenyomkodjuk a forma aljára és az oldalára egy pohár segítségével. 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és 10 percig elősütjük.

2. Közben elkészítjük a tölteléket. A tojássárgáját és a lime reszelt háját egy tálban fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a sűrített tejet és ezzel is kikeverjük a masszát. Végül hozzákeverjük a lime levét is.

3. A sült kekszmorzsát hagyjuk egy kicsit lehűlni, majd beletöltjük a krémet és az egészet visszatesszük a sütőbe. 170°C-on 15 percig sütjük, amíg a krém megszilárdul, de a közepe még remegős marad.

4. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd legalább 2 órára a hűtőbe tesszük. Hidegen, a tetején  egy kevés reszelt lime héjjal, lime szeletekkel és kókusz chips-el tálaljuk.




Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Zöldcitromos pite (Key Lime Pie) Zöldcitromos pite (Key Lime Pie) Reviewed by Vágj Bele! on július 17, 2021 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.