Pastel de Nata, avagy a Portugál krémes

A Pastel de Nata (Pastel de Belém) egy levelestészta-kosárkába töltött, tojássárgájakrémből készült édes sütemény. A portugál krémest a lisszaboni Szent Jeromos-kolostor lakói alkották meg a 18. század előtt. Bár az eredeti recept szigorúan titkos, a következő recept elég jól reprodukálja az eredeti süti ízélményét. Minden egyes falat elfogyasztása után a portugál nyaralásunk jut eszembe, ahol egy héten keresztül ezt az édességet dézsmáltuk reggeltől estig.

A Tante Fanny friss leveles tészta egy igazi mindentudó. Akár édes, akár pikáns hozzávalókkal kombinálod, minden ízlést kiszolgál, amit éppen megkívánsz. A siker garantált. Vegán étrendhez is alkalmas. Nem tartalmaz laktózt, színezéket, keményített zsírokat, ízfokozót és tartósítószert.


Hozzávalók:
a tésztához: 1 csomag Tante Fanny friss leveles tészta
a vaníliakrémhez: 4 dl zsíros tej, 5 db tojássárgája, 12 dkg nádcukor, 3 dkg étkezési keményítő, csipet őrölt vanília, fél citrom reszelt héja, 1 kávéskanál vaj, csipet só
a szóráshoz: fahéj és porcukor
A megadott mennyiség 12 db sütihez elegendő.


Elkészítés:
1. A leveles tésztát kitekerjük és 12 db kb. 9 cm-es kört vágunk ki belőle. A kis tésztakorongokat egy muffintepsi mélyedéseibe nyomkodjuk. (Előbb az alsó peremét igazgatjuk bele, majd óvatosan felhúzzuk a tésztát a forma oldalára is.) A krém készítés idejére hűtőbe tesszük.

2. A vaníliakrémhez a keményítőt 1 dl tejjel és a tojások sárgájával csomómentesre keverjük. A maradék tejet a vajjal, cukorral, vaníliával, csipet sóval és citromhéjjal felforraljuk. A forró tejbe folyamatos keverés mellett, lassan beleöntjük a keményítős folyadékot. Intenzív keverés mellett, közepes lángon 1-2 perc alatt besűrítjük.

3. A sűrű pudingszerű masszát a tésztakosarakba szedjük, ügyelve arra, hogy csak kétharmadig töltsük meg a muffinformát. 250°C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje több helyen szinte feketére sül.

4. Fahéjas porcukorral megszórva, langyosan vagy hidegen tálaljuk.


A bejegyzés támogatója:



Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Pastel de Nata, avagy a Portugál krémes  Pastel de Nata, avagy a Portugál krémes Reviewed by Vágj Bele! on október 17, 2021 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.